Canan Dağdeviren'in Yeni İcadı
Dünyaca ünlü bilim insanı ve giyilebilir kalp pilinin mucidi Türk fizikçi Canan Dağdeviren son icadı ile bilim dünyasının gündeminde. Dağdeviren, meme kanserini teşhis eden elektronik sütyen geliştirdi.
Harvard Üniversitesi'nde genç akademi üyeliği kadrosuna seçilen ilk Türk olan Canan Dağdeviren, Forbes Dergisi'nin "30 yaş altı 30 bilim insanı" listesine girmişti. Cilt kanserini tespit için bir cihaz geliştiren ve giyilebilir kalp pili projesiyle tüm dünyada ses getiren bilim insanı, bu kez meme kanserine karşı elektronik sütyen tasarladı.
Geliştirilen giyilebilir ultrason tarama cihazı, meme kanserinin teşhisi için büyük önem taşıyor. Uzmanlık gerektirmeyen elektronik sütyen, ultrasonik alıcıları sayesinde kanserli dokuları tespit edebiliyor. Günlük olarak yapılan taramalarla, periyodik taramalarda gözden kaçabilecek vakaların erken teşhisine olanak tanıyor.
TEYZESİ'NDEN İLHAM ALDI
Projenin ilhamını, 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan ve 6 ay sonra hayatını kaybeden teyzesi Fatma Çalışkanoğlu'ndan alan Canan Dağdeviren, çalışmalarını MIT Medya Laboratuvarında yürütüyor.
Dağdeviren, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu çalışmayı hayatını kaybeden teyzesi ile birlikte hayal edip tasarladıklarını ve şimdi milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek bir aşamada olduklarını belirtti. Aleti tüm kadınlara ithaf ettiğini ve onlara "yalnız değilsiniz" mesajını iletti.