CDC ve DSÖ'den korkutan açıklama: Kızamık kaynaklı ölümlerde artış!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kızamık nedeniyle yaşanan ölümlerde artış yaşandığını açıkladı. Hazırlanan rapora göre, kızamık nedeniyle yaşanan ölümlerde 2021 ve 2022 yılları arasında ciddi bir artış yaşandı.

CDC, haftalık yayımladığı son raporunda kızamık vakalarında artış yaşandığını açıkladı. Rapora göre, kızamık vakalarının tahmini sayısında yüzde 18'lik bir artış yaşandığı bildirildi. Bu kapsamda, 2021'de 7,8 milyon olan kızamık vakası sayısı bir yıl içinde 9,2 milyona çıktı.

Öte yandan, kızamık kaynaklı ölümlerde de ciddi artış görüldü. Kızamık kaynaklı ölümlerde yüzde 43 artış yaşanırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 136 bine yükseldi. 

“KIZAMIK AŞILAMALARI AZALDI”

Konu ile ilgili açıklamada bulunan CDC yetkilisi John Vertefeuille, “Kızamık salgınları ve ölümlerindeki artış şaşırtıcı. Ancak son birkaç yılda aşılama oranlarının düştüğünü göz önüne aldığımızda ne yazık ki beklenmedik bir durum değil” ifadelerini kullandı.

“KIZAMIK AŞISI ÇOCUKLARIN HAKKI”

DSÖ'nün Aşı ve Biyoloji Direktörü Dr. Kate O'Brien da kızamık aşıları ile ilgili, "Çocuklar, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, hayat kurtaran kızamık aşısıyla korunma hakkına sahiptir" diye konuştu.