Chicago Üniversitesi Öğrencisinin Ermeni Terör Planı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago Üniversitesinin eski öğrencisi Aram Brunson'ın, Ermeni terörünü yeniden canlandırma çabasında olduğu iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago Üniversitesinin eski öğrencisi Aram Brunson'ın, Ermeni terörünü yeniden canlandırma çabasında olduğu iddia edildi ve FBI suç duyurusunda bulundu. Brunson'ın, Türkiye ve Azerbaycan diplomatik misyonlarına saldırı hazırlığı yaptığı ve bomba yapımı konusunda eğitim aldığı iddia ediliyor.

Suç duyurusuna göre, şu anda Ermenistan'da bulunan Brunson'ın patlayıcı yapımı için gerekli malzemeleri topladığı ve bu konuda eğitim videoları hazırladığı FBI tarafından bildirildi. Brunson'ın, Türkiye ve Azerbaycan'ın ABD ve dışındaki diplomatik misyonlarını hedef almayı planladığı belirtiliyor.

Brunson'ın adı, 2 Ocak 2023'te Chicago Üniversitesi'ndeki konutunda patlayıcı bir cihazın ateşe verilmesiyle çıkan yangın sonrası gündeme geldi. Yangın sonucu Brunson'ın odasında patlayıcı yapımında kullanılan potasyum nitrat, kömür ve sülfür gibi maddeler bulundu. Ayrıca, odasında bomba yapımında kullanılan çeşitli malzemelerin tespit edildiği ifade ediliyor.

FBI'nın suç duyurusuna göre, Brunson bomba yapımında uzmanlaştı ve bu bilgileri diğer Ermeni taraftarlarına öğretme konusunda istekli. Dağlık Karabağ'daki silahlı gruplara yardım etme arzusunu dile getiren Brunson'ın, Kuzey İrlanda, Lübnan ve Irak gibi bölgelerde bomba eğitimi alma planları yaptığı öne sürülüyor. Ayrıca, Brunson'ın patlayıcı yapım tekniklerini içeren videolar çektiği ve terör gruplarını silahlandırmaya yönelik çalışmalar yaptığı belirtiliyor.

Brunson'ın, bir terör örgütüne üye olduğu ve örgütün bombalı saldırılarla ilgili araştırmalar yaptığı tespit edildi. 2022 Kasım ayında bu terör örgütüne katıldığı ve bu süreçte kendisine mermi hediye edildiği bildiriliyor. Ayrıca, çantasında patlayıcı organik bileşenler bulundurduğu ve bu nedenle ABD'den ayrılmadan önce bazı güvenlik sorunları yaşadığı ifade ediliyor.

ABD yetkilileri, Brunson'ı Ermenistan'dan geri dönmeye ikna etmeye çalıştı, ancak Brunson bu çağrıyı reddetti. FBI, Brunson hakkında yanlış beyanda bulunma ve somut delilleri gizleme suçlarından suç duyurusunda bulundu. Brunson'ın terör faaliyetlerine yönelik planları, hem ABD hem de uluslararası güvenlik güçleri tarafından yakından izleniyor.