Çocuk Eğitiminin Püf Noktaları

'Türk Uzmanlar' grubu tarafından canlı yayına konuk edilen Uzman Klinik Psikolog Neslihan Erşahin Söylemez çocuk yetiştirme konusunda yaşanılan zorluklarla ilgili güzel bilgiler veriyor. Pandemi döneminde evde sıkılan çocuklarımıza nasıl davranmalıyız? Özellikle yurtdışına göç eden ailelerin çocuklarının yaşadığı adaptasyon sorunlarıyla nasıl başedilir? Oyun terapisi nedir? gibi birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz bir haber oldu.

Pandemi döneminde evde kalan çocukların canları sıkıldı. Eğitimi online almak zorladı. Bu bağlamda çocukları ve aileleri rahatlatacak önerileriniz nelerdir?
Bu sürecin hayatlarımıza sadece olumsuzluklar değil, aslında bazı olumlu etkiler de kattığı kanısında olan Neslihan Hanım, mesela çocuğuyla yeterince vakit geçiremeyen ebeveynlerin çocuklarıyla bol bol zaman geçirdiğini ya da çalışmaktan birbirlerini neredeyse göremeyen çiftlerin de ailecek güzel vakit geçirebildiklerini örnek gösteriyor.
 
Ama tabii yaşlarından ötürü aktif çağlarında olan çocuklar devamlı oyun oynamak istediklerinden, anneler bir süre sonra tıkanıp çaresiz hissediyorlar diyen Neslihan Hanım, annelere ilk olarak çocuklarını karşılarına alıp detaylı bir şekilde bu süreç hakkında, yani neden sokağa çıkamıyorlar, neden okula gidemiyorlar, neden arkadaşlarıyla görüşemiyorlar soruları hakkında bilgi vermelerini tavsiye ediyor. Çünkü çocuklar neyin içerisinde olduklarını bilirlerse daha kolay adapte olacaklardır diyor.
 
Çocukla ortak hareket etmenin önemine işaret ederken, çocukla devamlı iletişim halinde olunmasını ve neye ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor. Böylelikle sorunlar azalınca evde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Neticede devamlı mutlu olmak kimse için mümkün değil, o sebeple sıkıldıkları anlar mutlaka olacaktır ama sizin yanınızda yaşayacakları için desteğinizle sorunu kolay aşacaklardır.
 
Ama bu çocuğun her canı sıkıldığında, sizin bir çare bulmak zorunda olduğunuz anlamına da gelmemeli diyen Neslihan Hanım bu konuda uyarıyor.
 
Pandemi döneminde aşırı bilgisayar kullanımının artmasına nasıl engel olunabilir?
Şimdiki jenerasyonun teknoloji çağına doğduğunu hatırlatan Neslihan Hanım, tabii ki evde kalınması gereken bu uzun dönemde bu isteğin de arttığını belirtiyor. Ama çocuklara yasaklamalar getirirken dikte etmek yerine, dikkat edilmesi gereken konularda uyarıyor.
 
2 yaş öncesinde günde 1, en fazla 2 saati geçmeyecek şekilde izin verilebileceğini, ama bu konuda da çaktırmadan sizin seçtiğiniz öğretici yayınları izlemelerini sağlamanızı öneriyor.
 
2 yaştan sonra hele ki okul çağındaysa, yine 2 saatin üzerinde teknoloji kullanımını doğru bulmuyor Neslihan Hanım. Ekran süresi kontrol edilemediğinde sorunun büyüyeceğine işaret ediyor. Kendi rahatımız için telefon ya da tabletleri ellerine vermenin ya da tv kanallarını açmanın yanlış olduğunu, buna göre önlem alınması gerektiğini söylüyor.
 
Unutmayın ki hiçbir şeye mecbur değilsiniz! Ağladı, eşyaları kırdı döktü diye mecbur hissederek ekranları vermemelisiniz. Burada sizin tutumunuz önemli Neslihan Hanım’ım verdiği bilgilere göre. Bu konuda ailelerin çok zorlandığını ve gerekiyorsa bir uzmandan destek alınmasını öneriyor.
 
Oyun terapisi nedir? Kaç yaş grubuna hitap eder?
Öncelikle oyun terapisinin kesinlikle bu işin uzmanları tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Neslihan Hanım, bazı annelerin bu eğitimi almaya yeltendiğini ama bu terapilerin aslında sadece oyun oynamaktan ibaret olmayıp, çocuğun psikolojisini oyunla tespit ederek tedavi etmek olduğunu söylüyor.
 
Anne babaların sadece daha verimli ve öğretici nasıl oyun oynayabileceklerini öğrenecekleri eğitimler almalarını, böyle kaynaklara ulaşmalarını tavsiye ediyor Neslihan Hanım.
 
Oyun terapisinde çocuğun konuşabilir olması gerek. Her çocukta da bu, değişiklik gösteren bir durum. Alt sınır olarak çocuğun konuşabildiği yaştan itibaren, 9-10 yaşa kadar oyun terapisi uygulanabildiğini ama 10 yaşından sonra çocukların artık algılarının açılması ve farkındalıklarının artmasından ötürü oyun terapisinin pek de mümkün olmadığını belirtiyor Neslihan Hanım. Çünkü o yaştan sonra oyuncak ilgisini çekmiyor. 10 yaşından sonra artık bireysel terapi yapılabileceği bilgisini veriyor. Ama tabii yetişkinlerde olduğu gibi değil diye de ekliyor.
 
Çocuklarda dikkat eksikliği nasıl tedavi edilir?
Neslihan Hanım bu konuda yetişkinler de dahil her yaş grubundan hasta ile çalışma fırsatı bulmuş. Bazen ebeveynlerin çocukta dikkat eksikliği var şikâyetiyle geldiklerinde çocukta hiçbir sorun bulamadıklarını ama temel problemin çocuğun emosyonel süreçlerinde olduğunu tespit ettiklerini söylüyor.
 
Kendisi aileden gerekli bilgileri aldıktan sonra mutlaka çocukla görüştüğünü ve gerçekten dikkat eksikliğine dair bulgulara rastlarsa hemen bir dikkat testi uyguladığını söylüyor. Dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik ve zamanlama konusunda bilgi veren bu test sayesinde terapi ya da ilaçla devam edilmesi konusunda karar vermesini sağlıyor. Bunun için mutlaka okula başlamış olmasını öneriyor.
 
Başka bir ülkeye göç eden ailelerde çocukların alışma süreci nasıl sağlanır?
Ailelerin mecbur kaldıkları için göç ettiklerini hatırlatarak, burada çocuklara diğer ülkeye gidilmeden önce detaylı bilgi vermenin önemini vurguluyor. Hislerinin sorulup endişelerinin giderilmesine yönelik, gidilecek ülkenin güzelliklerinden ve avantajlarından bahsedilmeli. Kısaca çocuğa detaylı bilgi verilmeli diyor. Onu dinlerken mutlaka onu anladığımızı belli etmek çok önemli. Tıkandıkları noktalarda mutlaka bir uzmandan destek almak gerekiyor.
 
Anne Babalara Tavsiyeleri Neler?
Çocuklarımızı ne kadar mükemmel yetiştirmeye çalışsak da mizaç olarak belli bir fıtratla yaratılmış olarak dünyaya geliyor çocuklar. Bu sebeple ailelerin öncelikle çocuklara ait olan temel özellikleri keşfetmesi gerekiyor diyen Neslihan Hanım, birden fazla çocuğu olan danışanlarında her çocuğun ayrı ağladığını, ayrı tepkiler verdiğini gözlemlediğini söylüyor. Halbuki aynı anne baba yetiştiriyor diye örnek veriyor.
 
O sebeple her çocuğa farklı yaklaşılmalı. Çocuğunuzu iyi gözlemleyip tepkilerini öğrenin diye tavsiyede bulunuyor. Kendi beklenti ve isteklerinizi çocuklara dayatmayın. Çocuklarınızı anlamaya çalışın diyor. Ayrıca ebeveynlerin de birbirlerine olan davranışlarına özellikle çocuklarının yanında çok özen göstermesi gerekiyor.
 
KAYNAK: https://www.instagram.com/p/CGk3CqFCP6j/ instagram: @amerikayi_kesif

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Sema (Chicago)