Donald Trump, Kaçak Göçmenleri ABD'den Göndermek İçin OHAL İlan Edecek!

Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı olarak seçilen Donald Trump, 20 Ocak'tan itibaren ulusal acil durum ilan edeceğini ve kitlesel göçmen deportasyonu için askeri gücü kullanacağını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı olarak seçilen Donald Trump, 2025 yılına dair en tartışmalı planlarından birini açıkladı. Trump, yönetiminin 20 Ocak'tan itibaren ulusal acil durum ilan edeceğini ve kitlesel göçmen deportasyonu için askeri gücü kullanacağını duyurdu. Hedef, ülkedeki milyonlarca yasa dışı göçmeni sınır dışı etmek.

Trump, açıklamasını, bir sağcı yorumcunun sosyal medya paylaşımına verdiği "Doğru!" yanıtıyla yaptı. Yorumda, Trump yönetiminin bu yönde bir plan hazırladığına dair haberler yer alıyordu. 

"Yolumdan Çekilin"

Başkan seçilen Trump’ın potansiyel sınır güvenliği yetkilisi Tom Homan ise, demokratik eyaletlere yönelik sert bir uyarı yaptı. Homan, Kaliforniya, Illinois ve Massachusetts gibi eyaletlerin yeni yönetimin deportasyon planlarına karşı çıkması durumunda, "Yolumdan çekilin" dedi.

Homan, "Federal yasa, eyalet yasalarına her zaman üstün gelir," diyerek, deportasyonun kararlı bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti. Trump yönetimi, ilk aşamada 425.000 suç geçmişi olan yasa dışı göçmeni sınır dışı etmeyi planlıyor. Bu süreçte, göçmenlerin hukuki hakları korunacak, ancak mahkemelerde kaybedenler ülkelerine geri gönderilecek.

"Şok ve Dehşet" Planı

Trump’ın göçmenlik politikası, "Şok ve dehşet" olarak tanımlanan bir stratejiyle hayata geçirilecek. Tom Homan, ABD sınırındaki mevcut durumu eleştirerek, yasa dışı göçmenlerin sınır devriye ajanları tarafından "seyahat acentesi" gibi işlendiğini ve bu kişilere uçak bileti, otel ve sağlık hizmeti gibi ücretsiz olanaklar sunulduğunu söyledi. "Amerikalı vergilerinin bu şekilde harcanmasına karşıyım," diyen Homan, mevcut göçmen politikasının, ülke ekonomisine ve vatandaşların yaşam kalitesine olumsuz etkileri olduğunu savundu.

Trump, göçmenlik ve güvenlik politikalarını, Beyaz Saray’a ikinci kez dönmesinin en büyük sebeplerinden biri olarak görüyor. Ancak kitlesel deportasyon planı, hem yasal hem de pratik açıdan büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.

Ülkede, sayılarının 10 milyona yakın olduğu tahmin edilen yasa dışı göçmenlerin büyük bir kısmı, tarım ve inşaat sektörlerinde çalışıyor. Bu kişilerin sınır dışı edilmesinin, birçok sektörde iş gücü kaybına yol açabileceği, bu durumun da ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği öne sürülüyor.