Dünyanın En Gizemli Bölgesi Antarktika'da Neler Oluyor?
Dünyanın en gizemli bölgesi olarak bilinen Antarktika'da neler oluyor?
Antarktika, dünyanın en az bilinen ve en ekstrem bölgelerinden biri olarak, bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Antarktika, yaklaşık 14 milyon kilometrekarelik devasa bir alanı kaplıyor ve bu geniş yüzeyin %98'i kalın bir buz tabakasıyla örtülü.
Bu bölge, dünyada mikrobik hayatın bulunmadığı tek yer olarak biliniyor ve bu özelliğiyle Mars’a en çok benzeyen bölge olarak nitelendiriliyor.
1895 yılında Charles Wilkes tarafından keşfedilen bu buzullarla kaplı kıta, üzerinde herhangi bir ülke bulunmayan nadir bölgelerden biri.
2 Milyon Yıldır Hiç Yağış Görülmemiş!
McMurdo Kuru Vadileri, Antarktika’nın en kuru ve en soğuk bölgelerinden biri. Burada, 2 milyon yıldır hiç yağış görülmemiş. Bu olağanüstü kuru ortamın nedeni, bölgeyi etkisi altına alan güçlü Katabatik rüzgarları. Bu rüzgarlar, saatte 320 kilometre hıza ulaşabiliyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor. Bu nedenle, Kuru Vadiler’de kar bulunmuyor ve bilinen mikrobik yaşam formlarına rastlanmıyor.
Farklı Uygarlıklara Ev Sahipliği Mi Yapıyor?
Şu anda farklı uygarlıkların yaşadığı öne sürülen Antarktika’nın keşfi, 19. yüzyılda Rus kaşifler tarafından yapıldı ve kıtanın iç bölgelerine ilk adımlar neredeyse bir asır sonra, 1911’de atıldı. 1959’da imzalanan Antarktika Antlaşması, bu kıtanın askeri ve madencilik faaliyetlerinden arındırılmasını, yalnızca bilimsel araştırmalara açık olmasını sağladı. Bu antlaşma, bölgenin herhangi bir ülke tarafından sahiplenilmesini engelliyor, fakat bilimsel çalışmalara ve ziyaretçilere kapalı değil.
Antarktika'ya Uçuş Yok!
Doğrudan hiçbir uçuşun olmadığı ve üzerinden uçak geçilmesine izin verilmeyen Antarktika’da sürekli olarak yaşayan yaklaşık 1000 kişi arasında çoğunlukla bilim insanları yer alıyor.
Antartika’ya Giden İlk Türk
Türkiye’nin ilk Antarktika ziyaretçisi ise 1967’de Prof. Dr. Atok Karaali olmuştu. Karaali Kayalıkları, onun adını taşıyor.