Dünyanın Umudu İki Türk
Tüm dünya korona virüse karşı aşı geliştiren iki Türk doktoru konuşuyor. Şu an onay aşamasında olan aşı hakkındaki son durum ve aşıyı geliştiren çift hakkında merak edilenler haberimizde.
Alman BioNTech ve Amerikan Pfizer’in geliştirdiği aşı adayının korona virüse karşı korumada yüzde 90 etkili olduğu açıklandı. Aşı adayı Türkiye dahil 6 ülkede 43.500 kişi üzerinde test edildi. Alman BioNTech’in kururcuları Türkiye’den Almanya’ya göçmüş ailelerin çocukları olan Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci. Uğur Şahin aşı hakkında şunları söylüyor:
Prof. Dr. Uğur Şahin / BioNTech’in Kurucusu
“Henüz bu tür bir ilaç için ruhsat alınmış değil. Bu yüzden 40.000’den fazla denek üzerinde bir test çalışması yürütüyoruz. Herhangi bir yan etkisi ya da nadir de olsa bir yan etkisinin olup olmadığına bakıyoruz. Bu çalışmayla aşının vücutla uyumlu olduğu ve yan etkilerin hafif ve orta şiddette olduğu ve ciddi yan etkilerin olmadığı ortaya koyuluyor.”
Pfizer ve BioNTech şu ana kadar 1 milyon 200 bin insanın ölümüne neden olan korona virüse karşı geliştirdikleri aşı için Amerika Birleşik Devletleri’nde hızlandırılmış onay başvurusunda bulunacak. Aşı geliştirme süreci normal koşullar altında 8 ila 10 yıla yayılabiliyor. Ancak zamana karşı yarışılan salgın döneminde Almanya’nın Mainz kentindeki araştırmacıların aşıyı geliştirip ruhsat başvurusu yapabilmesi 1 yıldan kısa sürdü.
Almanya Sağlık Bakanı Spahn, BioNTech ve Pfizer’ın aşı adayının üçüncü faz klinik deneylerde hastalığın bulaşmasını yüzde 90 engellediğini açıklamasını çok cesaret verici diye nitelendirdi. Konuyla ilgili tam yorumu şöyle:
Jens Spahn / Almanya Sağlık Bakanı
“AB Komisyonu Başkanı Sayın von der Leyen tarafından duyurulduğu üzere BioNTech ile müzakereleri çok hızlı bir şekilde sonuçlandırabileceğimizi varsayıyorum. Her halükarda, bahsi geçen en az 200 milyon doz Avrupa için garanti edildi. Şimdi sadece nihai sözleşmede güvence altına alınması gerekiyor.”
Sağlıklı denekler üzerinde yapılan araştırmalardaki ilk bulgulara göre korona virüse karşı koruma 2. dozun uygulanmasından sonra 7., tek doz uygulanması halinde ise 28. günden itibaren başlıyor.
2001 yılında immünoterapik ilaçlar geliştirmek için bir şirket kuran Şahin ve Türeci, BioNTech’i 2008 yılında kurdular. Şirket şu anda büyük ölçüde kişiselleştirilmiş kanser immünoterapileri için teknolojiler ve ilaçlar geliştiren bir firma. Ancak üzerinde çalıştıkları kanser ilaçlarının hiçbiri henüz onay aşamasına gelmiş değil. Hem Türeci hem de Şahin bu çalışmalarının yanında üniversitede öğretmenlik yapmaya devam ediyor.
BioNTech’te şu anda 60’dan fazla ülkeden 1.300’den fazla kişi çalışıyor. Bunların yarısından fazlası kadın. Alman bioteknoloji firması Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin Nessa Borsası’na teknoloji hisse senetleri için giriş yaptı ve borsada hızlı bir şekilde büyüdü. Uğur Şahin BioNTech hisselerinin yüzde 18’ini elinde tutuyor. Ve şirketin başarısıyla aniden kendisini en zengin 100 Alman arasında buldu.
KAYNAK: DW Türkçe