e-Ticarette Kazandıran Satış Modeli
Tuger Akkaya, bugün hiç kimsenin denemediği ve kendisinin yeni deneyip başardığı bir ticaret modelinden bahsediyor. Konumuz, Amerika'dan alınan bir ürünü, Trendyol ya da Türkiye'deki herhangi bir e-ticaret sitesinde satmak!
Kulağa çılgınca bir fikir gibi gelse de, Akkaya bunu gerçekten denemiş. Ürünler gerçekten satılmış ve gerçekten kar da elde etmiş.
Kilit Nokta: 'Türkiye'de Olmayıp Sadece ABD'de Olan Ürünler'
Türkiye'nin en geniş ürün yelpazesine sahip e-ticaret sitesi Trendyol'da bile, Amerika'da satılan bazı ürünler yer almayabiliyor. Kilit nokta bu! Türkiye'de olmayan, sadece Amerika'da olan! Bu ne demek? Diyelim, kendinize çok güzel bir fotoğraf makinesi almak istiyorsunuz, ama o ürün
Türkiye'de yok ve sadece Amerika'da satılıyor. Bu işleri bilmeyen tüketicinin kafasında bir sürü soru işareti oluşuyor. Çabuk gelir mi? Kargoya takılır mı? Kargoda kaybolur mu? Firma güvenilir mi?
Ama bu işleri iyi bilen bir satıcı, mesela bir Trendyol satıcısı, bu ürünü çok rahat Türkiye'ye getirip stoklarına alabilir. Daha sonra Trendyolda listeleyip kar ile satabilir. Böylelikle müşteri tarafından kolay ve güvenilir bir alışveriş gerçekleşirken, satıcı için de karlı bir ticaret olur.
Adım Adım Bu İşler Nasıl İlerliyor?
Tabii akıllara hemen, gümrük vergisi, kargolama nasıl olacak gibi sorular gelebilir. Ama işi anlayınca kafalardaki tüm soru işaretlerinin silineceğini vadeden Akkaya, bunu Amerika'dan Türkiye'ye hatta Trendyol'a bir 'Drop Shipping' olarak algılayabileceğinizin altını çiziyor. Ama tam olarak 'Drop Shipping' de değil.
Akkaya konuyu, 'Jumper' marka bir laptop üzerinden anlatıyor. Bu marka Türkiye'de hiçbir sitede hatta Google'da bile satılmıyor.
Öncelikle www.amazon.com'a girip, seçtiği Jumper marka ürünün sayfasını açıyor. Sol üst köşede 'Deliver to' yazan butona basıp giriş yapıyor. 'Ship to outside US' yazan bölümden Türkiye'yi seçiyor. O zaman karşısına, ürünün Türkiye'ye hangi koşullarda ve hangi tarihte gönderilebileceği ile ilgili bilgi metni çıkıyor.
Ürünün ücreti, kargo ve gümrük bedelleri, ekranın sağ üst köşesinde yer alıyor. Bu ürün için belirtilen; '$299, $94.24 Shipping & Impot, Fees Deposit to Turkey'. Satın alma butonuna basıp Türkiye'deki adresine sipariş ederse, hiçbir gümrük bedeli ödemeyeceği anlamına geliyor.
Bu ürüne TL üzerinden tüm masraflar dahil ortalama 3.000 Lira ödeyecek. Şimdi Trendyol'da ne kadara satabileceğini nereden nasıl araştırabileceğini anlatıyor Akkaya.
Bunun için, www.nesatılır.com adresine giriyor. Karşısına, Trendyol komisyonlarını ücretsiz olarak hesaplayan bir bölüm çıkıyor. Oraya giriş yaptığında karşısına çıkan ekranda 'Pazar Yeri' bölümünden Trendyol'u seçiyor. Ürün kategorisi bölümüne de 'laptop' yazıyor. Otomatikman karşısına komisyonun yüzde 6 olduğu bilgisi çıkıyor.
Akkaya her e-ticaret sitesinin komisyon aldığını ama bu oranın Trendyol'da daha az olduğunu belirtiyor. Yüzde 6 komisyonla, bu üründeki karınızın yüksek olacağını söylüyor.
Alış fiyatını, her şey dahil daha önce hesapladığı şekilde, ilgili satıra yazıyor. 3.000 TL! Kargo ücretini Trendyol'daki hesabınızdan öğrenebilirsiniz. Akkaya ortalama olarak bildiği için ilgili satıra bir kargo bedeli giriyor. 30 TL! Ne kadara satmalı ki, ne kadar kar edecek? Tahmini bir rakam yazıyor. 3.900 TL!
Sistem hemen tüm hesaplamaları yapıp dökümünü sunuyor. Yüzde 6'lık komisyon 234 TL, KDV 97 TL, 538 TL de kar söz konusu!
Kendiniz sistemden, ister daha yüksek ister daha az bedel yazarak karınızı hesaplayabilirsiniz. Ne kadarı size yetiyorsa o fiyata satabilirsiniz.
Örnek gösterdiği bilgisayara eşdeğerde bir bilgisayar satışı Trendyol'da daha önce olmadığı için, talep göreceği konusunda emin Akkaya. 900 lira farkla 500 küsur lira kar etmek kendisine yeterli geliyor.
O sebeple, öncelikle bu tür ürünleri, yani Türkiye'deki e-ticaret sitelerinde satışı olmayıp, Amerika'dan getirtebileceğiniz ve ilgi çekecek ürün listesi oluşturmalısınız. Başlangıçta bir tane almanızı öneriyor.
'Ya ürün satılmazsa!' endişesi duyuyorsanız iki seçenek var! Birincisi, ürünü elinizde bekletip uzun vadede satmak. Mutlaka satılır diyor Akkaya. Riske girmek istemeyip, 'en fazla 1 hafta içinde satmalıyım!' diyenler ise, hiç endişelenmeyin! Çünkü Amazon'dan alınan her ürünü, en geç 1 ay içinde ücretsiz iade etme hakkınız baki.
Tabii bu öneri tek tük satış yapıp, ayda üç-beş kazanmak isteyenler için. Çok fazla sayılarda alım satım yapmak için gümrük danışmanıyla görüşmelisiniz. Akkaya, Şubat 2021 itibariyle bizzat kendisi denediği için de, sorun olmadığını garanti ediyor.
Çok adet sipariş etmek isteyenler, ilk etapta bunu gerçekleştiremez, çünkü o zaman Amazon üzerinden satıcıyla irtibata geçip 20-50 100-1.000 ne kadar alacaksanız, talebinizi belirtip mutlaka Türkiye'de e-ticaret sitelerinde satış yapacağınızı söylemeniz gerekiyor. Satıcı onay verirse işlem gerçekleşir.
Tabii önemli bir husus da, Trendyol'da satış yapabilmeniz için bir şirket olmanız gerektiği! Basit bir şahıs şirketi açabilirsiniz. Faturayı şirket hesabına kestirmeniz lazım.
KAYNAK: Tuger Akkaya