Elon Musk ve Girişim Maceraları
Elon Musk, 28 Haziran 1971'de Güney Afrika'nın Pretoria kentinde doğdu ,elektronik ödeme şirketi Paypal'ı kurup bir fırlatıcı ve uzay aracı üreticisi olan SpaceX'i kuran Güney Afrika kökenli Amerikalı bir girişimcidir. Ayrıca, CEO olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla'nın ilk büyük yatırımcılarından biriydi.
Elon Musk’ın Başlangıcı
Elon Musk Güney Afrikalı bir baba ve Kanadalı bir anneden dünyaya gelmiştir. Bilgisayar bilimi ve girişimciliğine yönelik yetenekleri ilk yıllarında gösterdi. 12 yaşında bir video oyunu yarattı ve bir bilgisayar dergisine sattı. 1988’de Kanada pasaportu aldıktan sonra zorunlu askerlik hizmeti yoluyla Apartheid’i desteklemeye istekli olmadığı ve eyaletler için mevcut en iyi ekonomik fırsatları aradığı için Güney Afrika’yı terk etti ve Amerika’da mevcut en iyi ekonomik fırsatları aradı.
PayPal ve SpaceX
Elon Musk, Kingston, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’ne kayıt oldu. 1992’de Philadelphia Üniversitesi Pennsylvania Üniversitesi’ne transfer edildi. 1995 yılında fizik ve ekonomi alanında lisans derecesi aldı. Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde fizik alanında üçüncü diplomasına kayıtlı olmasına rağmen, internetin fizik alanında çalışmaktan çok toplumu değiştirme potansiyeline sahip olduğunu hissettiği için sadece iki gün sonra ayrıldı.
O yıl, çevrimiçi gazetelere iş haritaları ve dizinler sağlayan Zip2 şirketini kurdu. 1999 yılında Zip2, Compaq bilgisayar üreticisi tarafından 307 milyon dolar karşılığında satın alındı. Musk daha sonra X.com adlı bir çevrimiçi finans hizmetleri şirketi kurdu. Bu şirket daha sonra çevrimiçi para transferi konusunda uzmanlaştı. eBay çevrimiçi açık artırma 2002 yılında Paypal’ı 1,5 milyar dolara satın aldı.
Elon Musk, yaşamın hayatta kalabilmesi için insanlığın çok düzlemli bir tür olması gerektiğine uzun zamandır inanıyor. Ancak, roket atarların büyük masraflarından memnun değildi.
2002 yılında daha uygun fiyatlı roketler yapmak için Uzay Keşif Teknolojileri (SpaceX) kurmuştur. İlk iki roketi, rakip roketlerden çok daha ucuz olacak şekilde tasarlanmış olan Falcon 1 (ilk olarak 2006’da piyasaya sürüldü) ve büyük Falcon 9 (ilk olarak 2010’da piyasaya sürüldü) oldu. Üçüncü bir roket olan Falcon Heavy (ilk kez 2018’de piyasaya sürüldü), en büyük rakibi Boeing’in Delta IV Heavy’inin yaklaşık iki katı kadar, yörüngeye 117,000 pound (53,000 kg) taşımak üzere tasarlanmıştı.
SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na tedarik sağlayan ve yedi astronot taşıyacak şekilde tasarlanan Dragon Uzay Gemisi’ni de geliştirdi. Musk, fırladıkları yerden platforma geri dönebilecek tamamen yeniden kullanılabilir bir roket geliştirerek uzay uçuş masraflarını azaltmak istedi. 2012’den itibaren SpaceX’in Gras Shopper roketi, bu teknolojiyi test etmek için birkaç kısa uçuş yaptı. SpaceX’in CEO’su olan Elon Musk, Falcon, Dragon ve Gras Shopper roketlerinin baş tasarımcısı olarak da görev yapıyordu.
Tesla Macerası
Elon Musk uzun zamandır elektrikli otomobillerin olanaklarıyla ilgileniyor. 2004’te girişimciler Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulan bir elektrikli otomobil şirketi Tesla Motors’un (daha sonra Tesla olarak yeniden adlandırıldı) ana destekçilerinden biri oldu. 2006 yılında Tesla, tek bir şarjla 394 km yol alabilen ilk otomobili Roadster’ı piyasaya sürdü.
Elon Musk’un sindirilemez ve ilgisiz olduğu düşünülen önceki elektrikli araçların aksine, dört saniyeden daha az bir sürede saatte 0 ila 60 mil (97 km) gidebilen bir spor otomobildi. 2010 yılında şirketin halka arzı yaklaşık 226 milyon dolar topladı. İki yıl sonra Tesla, performans ve tasarımı nedeniyle otomotiv eleştirmenleri tarafından beğenilen Model S sedanını piyasaya sürdü. Şirket ayrıca 2015 yılında piyasaya sürülen Model X lüks SUV ile övgü aldı. Daha ucuz bir araç olan Model 3, 2017 yılında üretime geçti.
Elon Musk Tesla’nın listesi hakkındaki çekincelerini dile getirdi ve Ağustos 2018’de şirketin özelleştirilmesi hakkında bir dizi tweet göndererek, “para yardımı” aldığını kaydetti.
Ertesi ay, Birleşik Devletler Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC), tweet’lerin “yanlış ve yanıltıcı” olduğunu iddia ederek borsa sahtekarlığına dava açtı. Kısa bir süre sonra Tesla’nın yönetim kurulu SEC yerleşim teklifini reddetti. Çünkü Elon Musk istifa etmekle tehdit etti. Ancak haberler Tesla’nın hisselerini düşürdü ve sonunda daha sert bir anlaşma kabul edildi. Elon Musk üç yıl başkanlıktan istifa etti, ancak CEO olarak kalmasına izin verildi.
Kaliforniya’daki yüksek hızlı tren sisteminin öngörülen maliyetinden (68 milyar dolar) memnun olmayan Elon Musk, 2013’te 28 yolcu taşıyan bir motor yolunun 350 seyahat edeceği pnömatik bir tüp olan Hyperloop’u önerdi. Los Angeles ve San Francisco arasında yaklaşık 560 km (saatte) maksimum hızda saatte maksimum 720 mil (1.220 km) hızda. Hyperloop’un sadece 6 milyar dolara mal olacağını ve ortalama olarak her iki dakikada bir kalkışla sistemin her yıl bu rotayı kullanan 6 milyon insanı barındırabileceğini söyledi.