Emekli Asker Aaron James Tarihe Geçti: Dünyadaki İlk Tam Göz Nakli!

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde gerçekleştirilen dünyadaki ilk tam göz nakli, yüksek gerilim hattı bakımında yaşadığı bir kazada yüzünün büyük bir kısmını kaybeden Emekli Amerikan askeri Aaron James'e yapıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde gerçekleştirilen dünyadaki ilk tam göz nakli, yüksek gerilim hattı bakımında yaşadığı bir kazada yüzünün büyük bir kısmını kaybeden Emekli Amerikan askeri Aaron James’e yapılmıştı. 

46 yaşındaki James’e, 21 saatten fazla süren ve 140’tan fazla sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen operasyon sırasında, çok az kişinin uygulandığı kısmi yüz nakli de yapılmıştı. Ancak, en dikkat çekici gelişme, James’e gerçekleştirilen tam göz nakli oldu.

Tıp Dünyasında Umut Verici Gelişme

New York Üniversitesi’ne bağlı Langone Health Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, nakledilen gözün normal basıncını ve kan akışını koruduğunu belirtti. Bu, nakil yapılan gözlerde daha önce gözlemlenen küçülme sorunlarının önüne geçilmesi açısından umut verici bir bulgu.

James’in göz doktoru Dr. Vaidehi Dedania, “Operasyon sonrası elde ettiğimiz sonuçlar olağanüstü. Bu başarı, kritik duyu organlarına yönelik nakillerin araştırılmasına ilham olabilir” dedi.

James’in gözündeki görme yeteneği henüz geri gelmemiş olsa da, araştırmacılar bu durumun ileride değişebileceğini umuyorlar. Yapılan elektroretinografi testi, donör gözdeki ışığa duyarlı sinir hücrelerinin canlı kaldığını gösterdi, bu da gelecekte görme yeteneğinin yeniden kazandırılabileceği umudunu artırdı.

Katı Yiyecekler Yiyebiliyor ve Koku Alabiliyor

James, ameliyat sonrası katı yiyecekler yiyebilme ve koku alma gibi önemli iyileşme aşamalarına ulaştı. Kaza sonrası sağ gözünü kaybetmeyen James, ABD’de yüz nakli geçiren 19. kişi ve tam göz nakli geçiren ilk kişi oldu.

Langone Health’in Yüz Nakli Programı Direktörü Dr. Eduardo Rodriguez, “James’in durumu, görme yeteneğini nasıl geri kazandırabileceğimiz konusunda çalışmalarımıza ışık tutuyor” dedi.

Aaron James, yaşadığı kaza sonrası neredeyse sıradan bir yaşam sürme noktasına geldiğini belirterek, “Sıradan bir erkek olmaya, standart şeyleri yapabilmeye neredeyse geri döndüm” şeklinde konuştu.