En çok korkulan doğal afet türü: Deprem

Doğal afetler arasında en çok korkulan afet türü olan deprem nasıl oluşur sorusu her zaman merak konusu olmuştur. Depremin oluşum süreci haberimizde

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına deprem denir. 

Depremler, yerkabuğundaki fay hattı ismi verilen kırıklarda meydana gelir. Bu fay hatları, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (sıkışma, gerilme veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yer kabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. 

Meydana gelen depremlerin şiddetleri depremin oluştuğu yüzeye göre değişiklikler gösterebilir. 

Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay hattı oluşturabilir ya da kayalar var olan fay boyunca kayabilir. Her iki sebebin sonucunda da, gerilmenin boşalmasıyla fazlasıyla büyük boyutta bir enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim doğal afet olan depremi yaratır. 

Depreme yol açan kayalardaki kırılma yada kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üstüne rastlayan alana da deprem merkezi denir.