En Güncel Bilgilerle Green Card Almanın Yolları

Amerika Birleşik Devletleri'nde yepyenİ bir hayata başlamak için her yıl dünyanın bir çok ülkesinden insanlar büyük uğraşlar veriyor. ABD'de ikamet etmek ve çalışmak için ise Green Card almak şart. Green Card almanın birden fazla yolu var. 2024 güncellenmiş bilgileriyle işte Green Card almanın yolları.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamak için herkesin kendine göre bir nedeni var. Kimi Amerikan rüyasına inanıyor kimi yepyeni bir hayat istiyor, kimi yaşadığı ülkedeki imkanlardan memnun değil, bazıları sadece iyi bir eğitim almak, bazıları ise ülkesince yaşama imkanı olmadığı için istiyor. Her ne şekilde olursa olsun eğer Amerika'ya gitme amacınız varsa öncelikle artılarını ve eksilerini çok iyi düşünmeniz gerekiyor. Bu eksileri ve artıları başka bir yazımızın konusu... Biz burada size Amerika'da Green Card nasıl alınır yolları nelerdir bunları anlatacağız...

Bu ülkede yaşamak için ise resmi adı "Daimi Göçmenlik Kartı" ya da daha çok bilinen adıyla "Green Card" yani Amerika Birleşik Devletleri'nde yasal oturma izninizin bulunduğunu gösteren bir tür kimlik belgesinin alınması şart.

Green Card sahipleri yasal daimi göçmen statüsü elde edip Amerika’da vize süresi sorunu yaşamadan çalışma ve yaşama fırsatına kavuşurlar. Amerika'da son rakamlara göre 15 milyonun üzerinde Green Card sahibi var. Peki bu Green Card nasıl alınıyor? Şimdi size 2024 verileri ve bilgileriyle Green Card alma yöntemlerini anlatacağız. Bu sayede siz de szie en uygun yöntemi seçebilirsiniz.

GREEN CARD NE KAZANDIRIR?

Green Card ile oy kullanmak dışında bir Amerikan vatandaşı ile neredeyse aynı haklara sahip olursunuz. Bu fırsatlar şunlardır: Vatandaşlık fırsatı, yasal koruma, aile üyelerine sponsorluk, devlet yardımları, iş olanakları, özgür yaşam ve seyahat.

GREEN CARD ALMA  YÖNTEMLERİ

Green Card almak için kullanabileceğiniz en yaygın yöntemler şöyledir:

 Akraba Yoluyla: Amerikan Vatandaşı ya da Oturum İzni Sahibi Aile Üyeleri Sponsorluğu

İstihdam Yoluyla: Amerika’daki Bir İşveren Sponsorluğu

Çekiliş Yoluyla: Her Yıl Düzenlenen DV Lottery Sonucunda Seçilmek Diğer Daimi

İstisnai Türler:  İstisna Durumlar ile Elde Edilebilen Daimi İkametgah Hakkı (İltica-Sığınma gibi)

NASIL SEÇİM YAPMALI?

Green Card almaya hak kazanmak için öncelikle hangi yöntemi kullanmanın sizin için en uygun olduğunu belirlemelisiniz. Size uygun yöntemi seçebilmek için ise Amerika’da bulunan akrabalarınız, eğitim durumunuz, iş deneyimleriniz, yetenekleriniz ya da finansal gücünüz gibi konuları göz önünde bulundurmanız gerekir.

ÇEKİLİŞLE GREEN CARD ALMAK

Amerika Green Card çekilişi ya da piyangosu olarak adlandırılan DV Lottery kapsamında her yıl 50 bin kadar kişi dünyanın farklı bölgelerinden katılımcılarla oluşturulan bir çekiliş havuzundan seçilerek Amerika’da yaşama fırsatı elde eder. Çekilişe kendi ülkenizden katılabileceğiniz gibi halihazırda Amerika’da göçmen olmayan bir vize ile bulunurken de katılabilmeniz mümkündür. Bilgisayar üzerinden rastgele yapılan çekilişte herhangi bir yılda herhangi bir ülke için çekiliş ile sürekli oturum izni alacak kişi sayısı yüzde 7’yi geçmemektedir. Kesin tarihleri değişmekle Green Card çekilişi her yıl ekim – kasım aylarında başlayıp bir sonraki yılın mayıs ayı başından itibaren sonuçları açıklanmaktadır.

ÇEKİLİŞTE ADINIZ ÇIKARSA...

Green Card çıktıktan sonra Amerika’ya gidişinizin onaylandığını düşünmeyin. DV Lottery size sadece ikinci basamağa geçme olanağı sağlıyor. Bu nedenle kayıt öncesinde ve seçilmeniz durumunda şartları karşılayıp karşılamadığınızı kontrol etmelisiniz. Green Card çekilişi için karşılanması gereken şartlar:

Lise Diploması Sahibi Olmak: Başvuru sahibinin en az 12 yıllık bir eğitimi tamamladıktan sonra lise diploması sahibi olması gerekmektedir. Bu konuda merak edilen sorulardan birisi olan dışardan ya da açıktan okuma ile sahip olduğunuz diploma ve benzeri sertifikalar geçerli sayılmamaktadır.

Lise Diploması Olmayan Kişiler için İş Deneyimi: Eğitim şartını karşılayamayan kişiler için ise bir diğer alternatif iş deneyimi göstermektedir. Bu noktada aranan şart geçmiş 5 yıl içinde en az 2 yıl belirli iş alanlarında deneyim sahibi olmaktır.

Geçerli Pasaport: DV Lottery başvurusu için pasaport sahibi olmanız gerekmemektedir. Ancak çekilişi kazanmanız durumunda işlemelere devam edebilmek için sizden geçerliliği bulunan bir pasaport istenecektir.

AKRABALIK YOLUYLA GREEN CARD

Akrabalık Yoluyla Green Card Almak... Akrabalık yoluyla Green Card, Amerika’da eşi, çocukları, ebeveyni ya da kardeşleri bulunan kişiler tarafından tercih edilebilen bir yoldur. Aile üzerinden Green Card almak için tablo üzerinde belirtildiği gibi bazı akrabalık türlerinde yıllık kontenjanlar bulunmaktadır.

Göçmen olmayan bir vize türü ile Amerika’da bulunan kişiler 90 gün geçmeden evlilik yoluyla Amerika’da oturum izni almak konusunda dikkatli olmalıdır. Böylesi bir durumda Amerika’ya geliş niyetinin göçmen olmayan vizenin veriliş amacına aykırı olduğu düşünülüp başvuru reddedilecektir. Daimi ikametgah sahiplerinin eşi ve çocukları, ayrıca Amerikan vatandaşının kardeşleri ve 21 yaşından büyük çocukları gibi kişiler, farklı öncelik kategorilerine göre belirlenen yıllık kotalar ile Amerika’da oturum izni alabilmektedir.

AİLE YOLUYLE GREEN CARD

Aile üzerinden Green Card alabilmek için sponsor ile aranızdaki aile ilişkisinin kanıtlanması gerekmektedir. Örneğin evlilik yoluyla yapılan bir başvuruda evlilik cüzdanı ya da çocuklar için yapılan başvurularda doğum belgesi gibi kanıtlar hazırlanmış olmalıdır. 

İstihdam Yoluyla Green Card Almak: Sponsor işveren ile Green Card almak isteyenler için farklı kriter ve özelliklerde Green Card programları bulunmaktadır. İstihdam yoluyla yapılan başvurularda aileniz de sizinle birlikte Amerika’da yaşama, çalışma ve eğitim görme fırsatı elde edecektir.

İstihdam yoluyla green card nasıl alınır Amerika’da yaşamak ve çalışmak için tercih edebileceğiniz en iyi yollardan birisi istihdam temelli Green Card programlarına bakmak olacaktır. Bu programlar sayesinde Amerika’da Yeşil Kart almanın yanı sıra ülkeye gelişiniz sonrasında veya statü değişikliği yaptığınızda Amerika’da iş bulmak gibi bir sorunla karşılaşmamış olacaksınız. Bu programlar size sadece Amerika’da çalışma fırsatı vermeyip aynı zamanda oturum izni elde ederek ülkede özgürce yaşayabilmenize olanak tanır. Elbette bunun için ilk ve en önemli şart size Amerika’da sponsor olacak bir işveren bulmaktadır.  

PEK ÇOK AŞAMASI VAR

Sizi istihdam etmeye hazır olan işvereninizin geçmesi gereken pek çok aşama bulunmaktadır. Bunlardan ilki ABD Çalışma Bakanlığı’ndan (DOL) elde etmesi gereken İşgücü Sertifikası (ETA Form 9089) olacaktır. Pek çok aşamadan ve uzun br süreçten oluşan bu aşama tamamlandıktan ve sertifika onaylandıktan sonra ise ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) başvuruda bulunması gerekir.

SIĞINMACI OLMAK

Bir diğer yöntem ise iltica etmek ya da sığınma talebinde bulunmaktır. İkisinin arasındaki farkı anlamak gerekir. Bu da başka bir yazımızın konusu olsun...