Eski NASA çalışanından şok itiraf: Mars'ta 50 yıl önce yaşam bulup onu yanlışlıkla öldürmüş olabiliriz

NASA'nın eski bir çalışanı olan astrobiyolog Dirk Schulze-Makuch'un yayımladığı makalede yaptığı itiraf bilim dünyasını şoke etti. Schulze-Makuch, Mars'ta yaşam bulduklarını ancak su verilen organizmanın 'kuru iklime' adapte olmasından dolayı boğulmuş olabileceğini söyledi.

NASA'nın 1970’lerde Mars’a gönderdiği ve yaşam belirtileri aradığı Mars'ta mikrobik yaşam formlarına dair kanıtlar bulduğu fakat onların 'yanlışlıkla' yok edilmiş olabileceği iddiası tartışmalara neden oldu.

Almanya’daki Berlin Teknik Üniversitesi’nde gezegensel yaşanabilirlik ve astrobiyoloji profesörü olan, aynı zamanda NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nin de eski bir araştırmacısı Dirk Schulze-Makuch, yayınladığı yazısında “Mars’ta yaklaşık 50 yıl önce yaşam bulduk ama yanlışlıkla onu öldürdük” ifadelerine yer verdi.

NASA, Viking araçlarıyla, 1976'da Mars’a iniş yapmıştı. Ancak yaşam olup olmadığını belirlemek için göreve başlayan Viking’in yaptığı testler, sonuçları itibariyle şaşkınlık vermişti. Söz konusu testlerden birinde, eser miktarda klorlu organik madde bulunmuştu. O zamanlar, bu organik maddelerin Dünya’dan gelen kirlenmenin sonucu olduğu varsayılmış ve en iyi ihtimalle yaşamın kesin olmayan kanıtı olarak göz ardı edilmişti.

Ancak Phoenix lander ile Curiosity ve Perseverance keşif araçlarının yaptığı gibi daha sonraki keşiflerden sonra, bilim insanları artık bu klorlu organiklerin gerçekten de Mars’a özgü olduğunu öğrendi. Schulze-Makuch, testleri gerçekleştirmek için kullanılan süreçlerin yaşam kanıtlarını yok etmiş olabileceğine ve belki de bunun deneylerin kafa karıştırıcı sonuçlarını açıklayabileceğine inanıyor.

Schulze-Makuch testlerden birinin, metabolizma ve fotosentez kanıtlarını test etmek için Mars toprağı örneklerine su eklemeyi içerdiğini söyledi. Çünkü bilim insanları Mars’taki yaşamın, hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyan Dünya’daki yaşama benzer olacağı varsayımı altında hareket ediyorlardı.

YAŞAMI ÖLDÜRDÜ MÜ?

Kurak bir gezegen olarak bilinen Mars'ta suyla nemlendirilmiş toprağın ‘yaşam için olumlu’ olsa da, muhtemelen yaşam alanlarının kuruluğuna uyum sağlamış olan organik mikropları ‘boğmuş’ olabileceğini söyleyen Schulze-Makuch, “Bu, bir uzay gemisinin sizi çölde yarı ölü halde dolaşırken bulup kurtarmak için ‘İnsanların suya ihtiyacı var. Onu kurtarmak için okyanusun ortasına koyalım!’ demesi gibi" diye yazdı.

Gerçekten de, bu testlerde, toprak örneklere su eklenmeyen ‘kuru kontrol’ safhasında yaşam kanıtının daha güçlü olduğu keşfedilmişti.

'KURU ORTAM'DA YAŞAM...

Schulze-Makuch Mars’ın, hücrelerinin atmosferden su çekmesini sağlayacak hidrojen peroksit içeren adaptasyonlu mikrobiyal yaşam formlarına ev sahipliği yapabileceğinden şüpheleniyor. Keza göre de 2016 yılında Arizona Eyalet Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden uzmanlar, Viking bulgularının Mars’taki yaşamın ‘kuru ortamda hayatta kalmaya adapte olduğu’ yönündeki “biyolojik açıklamayla tutarlı” olduğunu iddia eden bir çalışma yayınlamıştı.