Eylem Tok İkinci Kez Hakim Karşısında
Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaleti Boston kentinde geçtiğimiz haftalarda polis tarafından oğlu Timur Cihantimur ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanan Eylem Tok ikinci kez hakim karşısına çıktı.
İstanbul’da Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan kazaya karışan oğlu Timur Cihantimur’u önce Mısır'a ardından ABD’ye kaçıran Eylem Tok, Türkiye'nin kırmızı bülten çıkarmasının ardından geçtiğimiz haftalarda Boston polisinin başarılı operasyonuyla oğlu Timur Cihantumur ile birlikte gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Eylem Tok Türkiye’ye iadelerinin uygun olduğu yönünde görüş bildirmesinin ardından görülen duruşmada karar çıkması bekleniyordu. Mahkeme Eylem Tok'un tutuklu yargılanmasına devam edilmesi kararını verdi.
İADE DURUŞMASINA ÇIKTI
İstanbul’da yaptığı trafik kazasında bir kişinin ölümüne sebep olan oğlu Timur Cihantimur’u önce Mısır'a ardından da ABD’ye kaçıran Eylem Tok, Boston'daki John Joseph Moakly Adliyesi'nde ikinci kez "iade" duruşmasına çıktı.
Duruşmaya katılan Eylem Tok'un avukatı, iki ülke arasındaki iade anlaşmasına göre müvekkilinin teslim edilmesi için Türk hukukuna göre cezanın en az 1 yıllık hapis cezası öngörmesi gerektiğini savunarak, Tok'un iadesine karşı çıktı ve kefaletle serbest bırakılmasını istedi.
BAŞKA SUÇLAMALAR DEĞERLENDİRİLDİ
Savcı Kristen Kearney ise ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geçen hafta dava için gönderilen görüşe atıfta bulunarak, Türk makamlarının Eylem Tok'un suçluya yardım etmenin dışında suç mahallindeki ilgili delilleri yok etme, karartma veya değiştirme konusunda ek iddiaları gündeme getirdi.
Duruşmaya bakan hakim Donald L. Cabell, Türkiye ile ABD arasındaki mevcut iade anlaşması çerçevesinde savunma ve savcılık makamlarının iddialarının incelenmesi için duruşmayı erteledi.
DURUŞMA AĞUSTOSTA
Cabell, ağustos ayı içinde bir tarih belirlenmesi için tarafları birbiriyle iletişime geçmeye çağırarak, bu süre içinde Eylem Tok'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, 27 Haziran'da Massachussetts Bölge Başsavcılığına mektup göndermiş ve "Türkiye hükümetinden gayri resmi alınan yeni bilgilere dayanarak" Eylem Tok'un iadesinin uygun olduğunu belirtmişti.
Tok'un başlangıçta, "yalnızca bir suçluyu koruma suçlamasının değerlendirilmesi üzerine" mahkemeye gönderilmesi gerektiğinin düşünüldüğü belirtilen mektupta, ancak Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerde, "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" gibi suçların da işlendiğinin anlaşıldığı aktarılmıştı.