Florida'nın Büyük Bölümünde Olağanüstü Hal İlan Edildi

Amerika Birleşik Devletleri'nde tropikal fırtına Debby'nin güneydoğuda milyonlarca insanı alarma geçirecek bir kasırgaya dönüşmesi bekleniyor. Ulusal Kasırga Merkezi'nin güncel tahmini, Debby'nin pazar günü geç saatlerde veya pazartesi günü erken saatlerde karaya ulaşmadan önce bir kasırgaya dönüşebileceğini öne sürüyor. Florida'nın büyük bir bölümünde olağanüstü hal ilan edildi.

Ulusal Kasırga Merkezi'nin (NHC) güncel tahmini, Debby'nin pazartesi günü karaya çıkmadan önce muhtemelen bir kasırgaya dönüşebileceği yönünde. Yetkililer, hava durumu daha da kötüye gitmeden önce sakinleri hazırlıklı olmaya çağırırken, Sunshine State'in büyük bir kısmı olağanüstü hal altında kalmaya devam ediyor.

Debby'nin cumartesi günü boyunca Meksika Körfezi'nin doğusu üzerinde güçlenmeye devam etmesi beklendiğinden Big Bend'in bazı kısımları için kasırga ve fırtına dalgası uyarıları yürürlükte. Tropikal fırtına uyarısı Cedar Key'in güneyinden başlayarak Everglades'e ve Key West'e kadar uzanıyor.

YOĞUN YAĞIŞ BEKLENİYOR

NHC Direktörü Michael Brennan, cumartesi günü FOX Weather'a yaptığı açıklamada, Debby'nin çok tehlikeli bir olay olacağını belirterek, "En büyük tehlikeler genellikle sudur ve yaygın yoğun yağış bekliyoruz. Florida'nın büyük bölümünden güneydoğu ABD kıyılarına kadar 5-10 inç (ve) toplamda 15 inçlik izole bir boyut bu. Bu nedenle kesinlikle tatlı su taşkınları için önemli bir risk ve ayrıca fırtına dalgası potansiyeli var" dedi.

3. KATEGORİYE ÇIKABİLİR

Son tahminler, kasırganın pazartesi günü Florida'nın Big Bend bölgesine, geçen yıl 3. kategori kasırga olarak karaya vuran Idalia kasırgasının yakınlarına karaya çıkabileceğini gösteriyor.

Fırtına kıyıya yakın seyrederse daha erken karaya ulaşabilir, ancak Körfez'in ılık suları üzerinde kalırsa daha da güçlenerek karaya ulaşmadan önce kasırgaya dönüşebilir. Florida'nın bazı kesimleri ve güneydoğunun kıyı bölgelerinde yoğun tropikal sağanak yağış bekleniyor. Debby yoğunlaştıkça, eyalet genelinde 74 mil/saatlik kasırga kuvvetinde rüzgar esme potansiyeli var. 

BAZI İLÇELER İÇİN TAHLİYE BİLDİRİMİ

Levy, Citrus, Hernando, Jefferson ve Dixie gibi bazı ilçeler, sel felaketinin en kötü noktasına gelmeden önce tahliye bildirimleri yayınladı. 

NHC, Florida'nın Big Bend bölgesinin bazı kısımlarında 6-10 fitlik fırtına dalgalarının, Tampa Körfezi ve Charlotte Limanı'nda ise 2-4 fitlik su yükselmesinin olası olduğu konusunda uyardı. 

Pazartesi günü ani sel riski Jacksonville, Florida'dan başlayıp Myrtle Beach, South Carolina'ya kadar uzanıyor. Bu alanlar ani sel için 4 üzerinden 3. seviye risk bölgesinde. Brennan, "Burası gerçekten yoğun yağışların görülebileceği en büyük endişe kaynağımız" dedi.