Güneş Enerjili Tekneleri Battı Hayalleri Suya Düştü

Kanadalı çift fosil yakıt kullanmadan ve karbon salınımı yapmadan uzun mesafeleri kat edilebileceğini kanıtlamaya çalışıyordu. Çiftin cesetleri, Sable Adası'nda bir kurtarma botunda bulundu.

Kanadalı James Brett Clibbery ve eşi Sarah Justine Packwood’un cesetleri, Sable Adası’nda bir kurtarma botunda bulundu. Çift, güneş enerjisiyle çalışan yelkenli tekneyle dünya çapında sürdürülebilir seyahatin mümkün olduğunu göstermek istiyordu.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi, Sable Adası'nda, 3 metre uzunluğundaki bir kurtarma botu ve insana ait olduğu düşünülen kalıntıları buldu. Yapılan ilk incelemelerde, botun içindeki cesetlerin Britanya Kolumbiyası’ndan olan çiftin olduğunu doğrulamak üzere DNA testi yapılacağı belirtildi.

James Brett Clibbery’nin oğlu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, çiftin 11 Haziran’da Nova Scotia’daki Halifax Limanı’ndan Azor Adaları’na doğru yola çıktıklarını ve 18 Haziran’dan bu yana kendilerinden haber alınamadığını duyurdu. “Geçtiğimiz birkaç gün çok zor geçti. Şu an hala umudumuzu korumak güç. Ancak ölümlerinin yarattığı boşluk çok derin” diyerek, yaşadıkları zor dönemi ifade etti.

Clibbery ve Packwood çifti, 12 metre uzunluğundaki “The Green Odyssey” adlı güneş enerjili yelkenlileriyle denizlere açılmıştı. Çift, seyahatlerini “Theros Adventures” adlı YouTube kanallarında paylaşarak, fosil yakıt kullanmadan ve karbon salınımı yapmadan uzun mesafeleri kat edilebileceğini kanıtlamaya çalışıyordu.

Sable Adası, Halifax Limanı'nın 290 kilometre güneydoğusunda yer alıyor ve bölgenin 350'den fazla gemi enkazına ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Çiftin hedefleri, sürdürülebilir deniz yolculuğunun öncüsü olmak ve gezegenin korunmasına katkıda bulunmaktı.

Bu trajik olay, sürdürülebilirlik idealine olan bağlılıklarının yanı sıra, deniz yolculuğunun risklerini de gözler önüne seriyor.