Hava kirliliğinin az olduğu ABD eyaletlerinden görülebilecek: Draconid meteorları gökyüzünde süzülecek

Draconid meteor yağmuru, 6 Ekim'den 10 Ekim'e kadar Amerika'nın temiz hava koşullarına sahip bölgelerinde görülebilecek. Uzmanlar, 2025 yılında bu meteor yağmurunun daha yoğun olabileceğini belirtiyor.

Draconid meteor yağmuru, gökyüzündeki yıllık gösterisini sergilemek üzere geri döndü. Bu yılki gösterinin geçmiş yıllara göre daha sönük olmasına rağmen, 6 Ekim’den 10 Ekim’e kadar hava kirliliğinin sınırlı olduğu bölgelerde yaşayan Amerikalılar için bir fırsat sunuyor. 

Draconid yağmurunun en yoğun olduğu zamanlar, 7 ve 8 Ekim akşamları olacak ve bu saatlerde her saat yaklaşık 10 meteor gözlemlenebilir. Ancak, bu meteorlar genellikle zayıf ve uzak olduğundan, gökyüzünde belirgin bir etki bırakmayabilirler. NASA’nın Meteoroid Çevre Ofisi Başkanı Bill Cooke, bu yağmurun "ya hep ya hiç" olarak adlandırıldığını, yani eğer bir patlama olursa, görmek için dışarı çıkmanın çok değerli olabileceğini ifade etti.

Meteorların düşeceği takımyıldız Draco, özellikle Büyük Ayı ve Küçük Ayı'ya yakınlığı sayesinde daha kolay tespit edilebiliyor. Hava durumu ve ışık kirliliği gibi faktörler, meteorların gözlemlenebilirliğini etkileyen önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu yıl, koşullar ideal olduğunda, 2025 için daha büyük bir ışık gösterisi beklentisi var.

Drakonidler, ilk kez 1900 kışında Fransız astronom Michel Giacobini tarafından keşfedilmiş ve adını Kuyruklu Yıldız 21P/Giacobini-Zinner'dan almıştır. Gözlem yapmak isteyenlerin, açık gökyüzü ve düşük ışık kirliliği olan alanlarda en iyi deneyimi yaşayabilecekleri vurgulanıyor.