Hüsnü Özyeğin, Harvard Üniversitesi'nde hayırseverliği ile "case study" oldu

Hüsnü Özyeğin ve ailesinin hayırseverliği, Harvard Business School'da 'Özyeğin Sosyal Yatırımları: Hayırseverlikte Manevi Miras Oluşturma' başlığıyla 'case study' oldu. 

Özyeğin Ailesi’nin hayırseverlik yolculuğu Harvard Business School’da “Özyeğin Sosyal Yatırımları: Hayırseverlikte Manevi Miras Oluşturma” başlığıyla “case study” oldu. 

Türkiye’de ilk kez bir ailenin başarı yolculuğu oluşturduğu toplumsal fayda ve etkiyle anlatıldı. Harvard Üniversitesi’nde yapılan derse Hüsnü ve Ayşen Özyeğin, aynı okulda sosyoloji ve politika okuyan torunları Lal Özyeğin ile 1993’ten beri ailenin tüm hayırseverlik faaliyetlerini yöneten Sosyal Yatırımlar Başkanı Ayla Göksel katıldı.

Hüsnü ÖZYEĞİN

Hüsnü Özyeğin, mühendislik okumak için gittiği ABD Oregon State University’de özel bir öğrenci olmayı başardı. Harvard Üniversitesi’nde işletme master’ı yaptıktan sonra Harvard Business School’dan mezun oldu. Bir süre ABD’de çalıştıktan sonra 29 yaşında döndüğü Türkiye’de en genç banka müdürü unvanını kazanan Hüsnü Özyeğin, kendi bankasını kurdu ve adım adım işlerini büyüterek çok sayıda ilke imza attı.

Hüsnü Özyeğin bu başarılı adımları atarken, henüz servet sahibi olmadan eşi Ayşen Özyeğin ile birlikte burs ihtiyacı olan öğrencilere el uzatarak toplumsal fayda yolculuklarına başladı. 

Harvard Business School’da case study olan bu başarı öyküsünü Hüsnü Özyeğin, kızı Ayşecan Özyeğin Oktay ve oğlu Murat Özyeğin birlikte anlattı.

Son 30 yılda Özyeğin Ailesi’nin sosyal yatırımları toplamda 525 milyon dolarlık bir destekle, 1.5 milyon kişiye ulaştı. 

Yurtlar ve Okullar

Hüsnü Özyeğin’in vakfı bugüne kadar 26 adet kız yurdu inşa etti. Bu yurtlarda yılda 5 bin öğrencinin misafir edildiği açıklandı. Vakıf bugüne kadar 18 ilköğretim okulu ve 8 de lisenin de inşaatını tamamladı. Bu şekilde her yıl 30 binin üzerinde öğrencinin eğitime erişimini kolaylaştırdı.

Vakıf aynı zamanda rehabilitasyon alanında da projeleri hayata geçirdi. Oya Bahadır Yüksel Gençlik Rehabilitasyon Merkezi 2007 yılında Gaziantep’te, madde kullanımıyla  mücadele eden gençlere destek vermek üzere açıldı. 

Rize’de ise otistik ve engelli çocukların tedavisi için 300 yataklı Rize Kızılay Hüsnü Özyeğin Rehabilitasyon Merkezi kuruldu. 

1993 yılında Harvard Business School’da MBA okuyan Türk öğrencilere finansal destek sağlayan burs fonu hayata geçirildi. 

Okul Öncesi Eğitimi 

Ayşen Özyeğin AÇEV’i, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Prof. Dr. Sevda Bekman ve Prof  Dr. Diane Sunar tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen bir erken çocukluk eğitim programını yaygınlaştırmak üzere kurdu.  

1993 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliği ile yaygınlaşan Anne Çocuk Eğitim Programı, 1995 yılında İşlevsel Kadın Okuryazarlığı ve 1996 yılında ise Baba Destek Programı ile devam etti. AÇEV’in programları 4 farklı kıtada 16 farklı ülkede uygulandı. 

AÇEV son 30 yılda 15 bine yakın gönüllü ve öğretmenin eğitimini tamamlayarak, 1.2 milyon kişiye bilimsel temelli eğitim programlarıyla ulaştı. TV ve dijital programları ile 10 milyon kişiye erişti. 

AÇEV’in “7 Çok Geç” isimli kampanyası ile Türkiye’de okul öncesi eğitim alan çocukların oranının yüzde 24’ten yüzde 95’in üzerine çıkmasına katkı sağladı. 

AÇEV Deprem Bölgesinde

AÇEV, 6 Şubat depremi sonrasında Nurdağı (Gaziantep), Defne (Hatay) ve Adıyaman’da 5000 kişiye barınma imkanı sağlayan konteyner kentler kurdu. Nurdağı ve Defne’de günde 1500 öğrenciye eğitim veren 2 ilkokul, 3 ilde AÇEV merkezleri ve Adana’da Çukurova Üniversitesi liderliğinde depremde uzuvlarını kaybeden çocukların fiziksel ve psikolojik rehabilitasyonu için Çocuk İyilik Merkezi’ni hayata geçirdi.

Özyeğin Üniversitesi 

Üniversite 18 Mayıs 2007’de kuruldu. Kuruluşunun ilk 10 yılında, 40 ülkeden öğrenci ağırlamaya başladı. Finansal olarak erişilebilir olma hedefiyle, öğrencilerinin yüzde 85’inden fazlasına burs olanağı sağladı. Kuruluşunun ilk 5 yılında Sanayi Bakanlığı’nın Girişimcilik ve İnovasyon sıralamasında ilk 5 arasında yer aldı.