İki Eyalette Hantavirüs Salgını

Amerika Birleşik Devletleri'nde yetkililer Arizona ve Kaliforniya eyaletlerinde ölümcül hantavirüsün yayılması konusunda uyarıda bulundu. Eyaletlerdeki enfeksiyonlardaki artışın, kemirgen popülasyonlarındaki mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığı düşünülüyor. Peki bu virüsten nasıl korunulur, belirtileri neler?

Arizona halk sağlığı yetkilileri, kemirgenlerden insanlara yayılan bir virüs olan hantavirüsün potansiyel olarak ölümcül bir akciğer sendromunda artışa neden olduğu konusunda uyarıyor. Son uyarıya göre, son altı ayda yedi doğrulanmış vaka ve üç ölüm oldu. 

Hantavirüs vakalarının çoğu Batı ve Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde bildiriliyor. Kaliforniya da dahil olmak üzere çoğu eyalet yılda bir ila dört vaka bildiriyor. Bu yıl Kaliforniya'da iki kişi hantavirüse yakalandı. Enfeksiyona karşı koruma sağlayan özel bir tedavi veya aşı yok.

ARİZONA RİSK BÖLGESİ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre Arizona, ABD'de hantavirüs enfeksiyonunun en fazla bildirildiği eyaletlerden biri ve 2016-2022 yılları arasında Arizona'da 11 hantavirüs vakası görüldü. 

New York, Long Island'daki Mount Sinai South Nassau Hastanesi'nin bulaşıcı hastalıklar şefi Dr. Aaron Glatt, "Hantavirüs, nadir görülen ancak ciddi, hatta ölümcül solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan önemli bir hastalıktır. Özellikle geyik faresi olmak üzere çeşitli kemirgenler aracılığıyla bulaşıyor ve hafif hastalıklara yol açabiliyor, ancak bu hastalığa yakalanan insanların önemli bir yüzdesinde ölümcül hastalıklara neden oluyor" dedi.

Ek olarak, San Diego County bu yıl hantavirüsle enfekte olmuş kemirgenlerde daha yüksek aktivite bildirdi. Hantavirüsle enfekte olmuş 17 batı hasat faresi vakası olduğu açıklandı. 

VAKALAR NEDEN ARTIYOR?

CDC , 1993'ten 2021'e kadar 850 vaka bildirdi, bu da yılda yaklaşık 30 vaka anlamına geliyor. 

Coconino İlçe Sağlık ve İnsan Hizmetleri'nde halkla ilişkiler görevlisi olan Trish Lees, Arizona'daki vakalardaki artışın, mevsimsel ve yıllık olarak dalgalanabilen kemirgen popülasyonlarındaki değişikliklerden kaynaklanabileceğini söyledi. 

Lees, vakaların her zaman ortaya çıkabileceğini ancak yaz aylarında kemirgen aktivitesinin artması ve insanların kemirgenlerle daha sık temas kurması nedeniyle daha sık görüldüğünü, çünkü kemirgenlerin daha çok dışarıda olduğunu ve ahır veya kulübe gibi kapalı alanlara girdiğini söyledi.

HAVANIN DURUMU ETKİLİYOR

Kaliforniya Halk Sağlığı Dairesi, "Havanın durumu hantavirüsün ortaya çıkışını karmaşık yollarla etkileyebilir; örneğin, yoğun bahar yağmurları geyik fareleri için yiyecek kaynaklarını artırarak kemirgen popülasyonunda artışa neden olabilir ancak aşırı sıcaklık ile hantavirüs aktivitesindeki artış arasında herhangi bir bağlantı gösterilmemiştir" dedi.

Uzmanlar, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgaları gibi iklim değişikliğinin de bu durumdan sorumlu olabileceğini düşünüyor.

HAYVANLAR DA BARINAK ARIYOR

Hawaii Üniversitesi Mānoa'daki coğrafya ve çevre bölümünde profesör olan Dr. Camilo Mora, dışarısı gerçekten ıslak veya sıcak olduğunda insanlar dışında diğer türlerin de, özellikle patojen taşıyan memelilerin, kötü hava koşullarından kurtulmak için yer aradığını söyledi. Mora daha önce yaptığı araştırmalarda, insanları etkileyen bulaşıcı hastalıkların yarısından fazlasının iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşebileceğini bulmuştu. 

Mora, "Hastalık taşıyan birçok tür iklim değişikliğiyle birlikte hareket ediyor. Bu nedenle, belirli bir vaka için iklim değişikliğinin rolünü belirlemek zor olsa da, iklim değişikliği vektör kaynaklı hastalık salgınlarına neden olmak için gereken tüm özelliklere sahip" dedi.

MARUZ KALMA RİSKİ ARTIYOR

Connecticut, New Haven'daki Yale Tıp Fakültesi'nde enfeksiyon önleme yardımcı tıbbi direktörü olan Dr. Scott Roberts, dalgalanan çevre koşullarının hayvan popülasyonlarında değişikliklere yol açabileceğini, dolayısıyla hantavirüsün dolaştığı yerlerdeki kemirgen popülasyonundaki artışın kaçınılmaz olarak insanların virüse maruz kalma riskini artıracağını belirtti. Glatt, sıcak havanın, insanların susuz kalma veya diğer faktörler nedeniyle enfekte olmasının ardından hastalıkları daha da kötüleştirmiş olabileceğini söyledi. CDC'ye göre hantavirüs enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 94'ü Mississippi Nehri'nin batısında görülüyor. Hastalık hantavirüs içeren parçacıkların havaya karışmasıyla bulaşıyor. 

HANTAVİRÜSÜN BELİRTİLERİ

Önceki bir rapora göre, sendrom ilk olarak 1993 yılında New Mexico ve Arizona sınırında yaşayan bir Navajo kabilesinin üyelerini etkileyen gizemli bir hastalığın ardından tanındı. O sırada enfekte olan insanların yaklaşık yüzde 80'i öldü. Belirtiler, enfekte kemirgene maruz kalındıktan bir ila sekiz hafta sonra ortaya çıkabilir. Hastalığın iki evresi var. Hastalığın erken evresinde, kişiler aniden nonspesifik semptomlardan şikayet etmeye başlayabilirler:

Ateş.
Tükenmişlik.
Kas ağrıları - özellikle uyluklarda, sırtta ve omuzlarda.
Bulantı, kusma ve karın ağrısı. 

Amerikan Akciğer Derneği'ne göre, tedavi edilmediği takdirde hastalık daha şiddetli hale gelebilir, akciğerleri enfekte ederek kan damarlarından sıvı "sızmasına" neden olabilir, bu da solunum yollarının sıvıyla dolmasına ve nefes darlığı, göğüste sıkışma ve öksürüğe yol açabilir. Akciğer semptomları gösteren kişilerin yaklaşık yüzde 38'i hastalıktan ölebiliyor.

NASIL ÖNLENİR?

Glatt, "Bu hastalığın bulaşmasını önlemenin en iyi yolu, kemirgenlerden kaynaklanan atık ürünleri dikkatlice dezenfekte etmek ve temizlemek ve onlarla temas etmemektir" dedi.

Wyoming Sağlık Bakanlığı, bahar temizliği sırasında dikkatli olunması konusunda uyarıyor. Kamu bilgilendirme görevlisi, bakanlığın bu yıl eyaletteki sakinleri arasında şimdiye kadar olağandışı bir aktivite görmediğini doğruladı.

Uzmanlar, kış nedeniyle kapalı olan ve geyik farelerinin girdiği kırsal kesimlerdeki kulübe, baraka, ahır veya depolama binalarının açılması veya temizlenmesi sırasında riskin artabileceğini söylüyor. Wyoming Sağlık Bakanlığı, uzun süredir kapalı ve boş olan bir yere girdiğinizde, ortamı 30 dakika havalandırmaya dikkat edin uyarısında bulunuyor.

Eğer ortam çok kirliyse veya farelerle doluysa, temizlik yapmadan önce eldiven, ayakkabı kılıfı, tulum ve N95 maskeleri takarak ekstra özen gösterin.