iPhone Kullananlar Dikkat!

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Clara ilçesindeki Los Altos'da kurulan Apple ürettiği ürünlerde en sıkı güvenlik tedbiri bulunan şirketlerden biri. Öyle ki Apple'ın ürettiği ürünleri sahibinin rızası olmadan açmak imkansız. Merhum babasının telefonunu ölümünden sonra açmaya çalışan Carrie Payne yaşadığı süreci paylaştı ve iPhone kullananların yapması gereken şeyi anlattı.

Avustralya'da yaşayan Carrie Payne, babasının beklenmedik bir şekilde ölmesinin ardından telefonundaki fotoğraflara ve rehbere erişmeye çalışınca herkesi yakından ilgilendiren zorlu bir süreci yaşadı.

Apple'ın, parola ile kilitlenen ve dolayısıyla parola şifrelemesiyle korunan cihazlara, cihaz silinmeden erişilemeyeceği yönündeki politikası Payne'in babasının telefonunu açmasını engelledi. 

Politika o kadar katıydı ki, FBI, Kaliforniya'nın San Bernardino kentindeki toplu silahlı saldırıda bir silahlı saldırganın kilitli iPhone'unu açmak için Avustralyalı bir güvenlik şirketine başvurmak zorunda kalmıştı. Apple, telefonu hacklemek için yazılım oluşturmayı reddetti. Bunu yapmanın restoranlardan ve bankalardan mağazalara ve evlere kadar yüz milyonlarca (şifrelenmiş) kilidi açabilen bir ana anahtara eşdeğer olduğunu söyledi.

KİMSEYE ERİŞİM VERMİYOR

Apple sadece kriminal olaylarda da değil iki durum hariç kullanıcılarının şifre gibi bilgilerini vermeyi ya da cihazı açmayı reddediyor. Babasının telefonu için Apple'a başvuran kız, babası onu varis gösterseydi telefonu açabileceğini öğrendi. Bir diğer yöntem ise vefatın ardından gerekli olan tüm belgelerle şirkete başvurmak ve bu süreç de çok zor olabiliyor. Apple bu yüzden herkese varis belirlemesi tavsiyesinde bulunuyor.

Babasının telefonuna erişiminin olmamasının, onun arkadaşlarına ve meslektaşlarına ölümünü ve ardından cenazesini bildirmek için ulaşmasını da zorlaştırdığını söyleyen Payne, "Ayrıca cenaze töreninde babamın telefonunda bulunan aile fotoğraflarından hiçbirini kullanamadık" dedi.

BAZI BİLGİLERE ERİŞEMEZ

Sonuç olarak acılı kızın yaşadıklarını sevdiklerinize yaşatmak istemiyorsanız siz de hemen Apple'a başvurup bir kişiyi varis gösterebilirsiniz. Bu kişi, ölümünüzden sonra Apple hesabınızda saklanan verilere, iCloud fotoğraflarınıza, kişilerinize, takvimlerinize, iCloud'daki mesajlarınıza, e-postalarınıza, sesli notlarınıza, notlarınıza, iCloud sürücüsünde saklanan dosyalara, indirdiğiniz uygulamalara ve cihaz yedeklerinize erişim sağlayacaktır.

Varis, ödeme bilgileri ve şifreler gibi verilere ulaşamaz. Apple Kimliğinizle satın aldığınız filmlere, müziklere, kitaplara veya aboneliklere de erişemez.

HERHANGİ BİRİ OLABİLİR

Varis olarak herhangi birini seçebilirsiniz; Apple hesabı veya cihazı olması gerekmez. Birden fazla kişi de varisiniz olabilir.

Aday gösterdiğiniz kişinin erişebileceği belirli veri türlerini (sadece fotoğraflar gibi) seçemeyeceğinizi veya mesajlara erişim vermemek gibi belirli veri türlerini hariç tutamayacağınızı unutmamak önemlidir.

VARİS NASIL BELİRLENİR?

iPhone veya iPad'inizde varis eklemek için şunları yapabilirsiniz: Giriş Yapma ve Güvenlik-varis bölümüne gidin, varis ekleye dokunun, sonra ekrandaki yönergeleri izleyin.

Apple'a göre, varisiniz ilk eski hesap talebinin onaylanmasından itibaren üç yıl boyunca verilerinize erişebilir. Bu sürenin sonunda hesabınız kalıcı olarak silinecektir.

Herhangi bir Miras Kişisi, ölümünüzden sonra hesap verileriniz hakkında, bunların kalıcı olarak silinmesi de dahil olmak üzere, bireysel olarak kararlar alabilir.

Avustralya'da, bir yakının Legacy Contact erişim anahtarı yoksa, doğru yasal belgelerle bir hesaba erişim talebinde bulunabilir.