İstanbul'dan ABD'ye korkunç ticaret: Kadınların yumurtalıklarını toplayıp sattılar!
İstanbul Ataşehir'deki özel bir kadın doğum kliniğinde genç kadınlara hormon ilaçları yazılarak yumurtalarının yurt dışındaki tüp bebek merkezlerine satıldığı öne sürüldü. Skandal CİMER'e yapılan bir ihbarla ortaya çıkarken Türkiye Sağlık Bakanlığı ve savcılık soruşturma başlattı.
İstanbul’un Ataşehir ilçesindeki özel bir kadın doğum kliniğinde patlak veren skandal, tüm Türkiye’yi şoke etti.
Genç kadınlara hormon tedavisi uygulanarak yumurtalarının ABD’deki tüp bebek merkezlerine gönderildiği ve burada satıldığı iddiası, CİMER'e yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. İhbara göre işlem, belirli fiziksel özelliklere göre seçilen kadınlarla gizli şekilde yürütüldü.
İddiaya göre kliniğe başvuran 20-30 yaş aralığındaki genç kadınlara “muayene” veya “yumurta dondurma” gerekçesiyle hormon ilaçları reçete edildi. Daha sonra bu kadınlar yurt dışına gönderilerek yumurtaları, Amerikan merkezli bir şirket aracılığıyla tüp bebek merkezlerine satıldı. Kadınlara, yumurta sayısına göre 20 ila 40 bin lira arasında ödeme yapıldı.
Kadınlardan, doğacak çocuklar üzerinde herhangi bir yasal hak iddia edemeyeceklerine dair belgeler imzalamaları da istendi. Ayrıca işlem öncesi saç ve göz rengi gibi genetik özelliklerin yer aldığı formlar doldurtulduğu öne sürüldü.
Skandalın patlak vermesinin ardından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü kliniğe denetim yaptı. Klinik çalışanı altı doktordan yalnızca ikisinin hormon ilacı reçete ettiği belirlendi. Söz konusu doktorlar ise ifadelerinde reçeteyi yalnızca “adet düzensizliği” ve benzeri tıbbi gerekçelerle verdiklerini savundu.
Ancak Sağlık Bakanlığı, doktorların savunmalarını yeterli bulmadı ve iki hekim hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da, “Organ ve Doku Nakli Kanunu’na muhalefet” ile “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na aykırılık” gerekçesiyle soruşturma başlattı.
Klinik hakkında ayrıca reklam yasağına uymadığı ve yetki dışı uzmanlık alanlarında tanıtım yaptığı gerekçesiyle 10 bin 572 TL idari para cezası kesildi. Kurumun sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi.
Uzmanlar, enjeksiyon yoluyla uygulanan bu ilacın ciddi yan etkileri bulunduğuna dikkat çekiyor. İlacın prospektüsünde erken menopoz, felç ve hatta anafilaktik şok gibi risklerin yer aldığı belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın ve savcılığın yürüttüğü soruşturma sürüyor.