Kerra Ezgi, YLSY'yi Anlatıyor...
Youtuber Kerra Ezgi, YLSY yani 'Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Amacıyla Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme Programı' hakkında detaylı bilgi paylaşıyor. Kendi tecrübelerini samimi bir şekilde anlatırken, hazırlanan öğrencilere önemli tüyolar vermeyi de ihmal etmiyor. Ayrıca herkesin kafasında oluşan önyargıları ve güvensizliği de yıkmak için haberimizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
YLSY ve Tarihçesi...
YLSY, 1929 yılında Atatürk zamanında başlayan ve ülkemizin yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması için yapılmış bir program. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması için bu burs programı başlatılmış.
Mesela; ünlü matematikçi Cahit Arf, ünlü yazar Sabahattin Ali, siyaset adamı Adnan Kahveci ve şair Necip Fazıl Kısakürek YLSY bursuyla yurtdışında okumuş ve tarihimizde yer edinmiş önemli insanlardan yalnızca birkaçıdır.
Programın yasal dayanağı 1416 sayılı 'Ecnebi memleketlere gönderilecek öğrenciler hakkında kanun'. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü bu programda yüksek lisans ya da doktora eğitimini tamamlaması, gönderilen öğrenciden beklenir.
Burs Neleri Kapsıyor?
- Gideceğiniz ülkenin vize masraflarını,
- Pasaportunuzun ücretini,
- Eğitim masraflarınızı,
- Konaklama masraflarınızı,
- Ulaşım masraflarınızı,
- Başvuru ücretlerinizi,
- Sınav ücretlerinizi yani her şeyi karşılıyor.
Kerra Ezgi orada tanıştığı diğer yabancı öğrenci arkadaşlarının burslarıyla kendi bursunu kıyasladığında, hiçbir ülkenin Türkiye kadar detaylı burs vermediğini gözlemlemiş. O öğrencilerin, LYSY'nin detaylarını duyduğunda çok şaşırdığını ifade ediyor. Hocaların bile şaşırdığını söylüyor.
Yüksek lisans ya da diploma eğitiminizi ya kurum adına ya da üniversiteler adına gidip tamamladığınız bu program, öğrenim hayatınız boyunca da size her ülkeye göre değişiklik gösterecek şekilde belli bir miktar burs bağlanır. Mesela bu miktar Amerika için; kırtasiye masraflarını da dahil edersek 1907 dolardır.
Eğitiminiz bittikten sonra, kurumunuz ya da üniversitenizde çalışmaya başlayacağınız zaman avantajlı durumda oluyorsunuz. Çünkü memuriyet hayatınıza sıfırdan başlamak yerine, yurtdışında ve yurtiçinde eğitim gördüğünüz tüm süre sizin memuriyet sürenize dahil ediliyor. Mesela bu süre 6 yıl sürdüyse, siz çalışma hayatınıza 6 yıllık bir memur statüsünde başlamış oluyorsunuz.
Nasıl Başvurulur? Neler Gerekli?
2020 yılına ait LYSY başvuruları 10-18 Eylül arasında gerçekleşti. Başvurular, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Rebus denilen kendine ait sistemden yapılıyor. Her yıl başvuru şartları kılavuzda yer alan bilgilere göre değişiklik gösterebiliyor. Yani kılavuzu mutlaka okumanızda fayda var.
- ALES puanınız 75'in üzerinde olmalı,
- Not ortalamanız 2,5'un üzerinde olmalı,
- Bir de doktora ve yüksek lisans için ayrı ayrı yaş sınırları var.
- Başvuru ücreti 65 TL.
Doğru Bilinen En Büyük Yanlış...
Eğer referansınız yoksa yurtdışında okumak bir hayal! Ezgi, bunun külliyen yalan olduğunun altını çizip, kendisinin tek referansının iş deneyimi ve yüksek lisansa başlamış olmasını örnek gösteriyor. Ayrıca hiç İngilizce bilmediği halde başvuru yapmış ve kabul edilmiş.
Başvuru Aşamaları...
- REBUS'a girip kılavuzu okuyun ve kendiniz uygun musunuz alanlarınıza bakın,
- Giriş ekranından güvenlik kodu ve kimlik numarası gibi kişisel bilgilerinizi girerek 65 TL ücretinizi yatırın
Ezgi de referans söylemleri yüzünden umutsuzluğa kapıldığını itiraf ediyor ama mülakata çağrılınca kendi alanıyla ilgili neler sorulabileceğine dair küçük bir araştırma yapıp öyle gitmiş.
Mülakata gittiğinizde, bekleme salonunda rakiplerinizle karşılaşacaksınız, Ezgi kendi deneyiminden örnek vererek karşısında İTÜ mezunu bir adayı görünce demotive olduğunu anlatıyor. Siz böyle yapmayın diye de ekliyor, çünkü her şeye rağmen bu bursu almayı başarmış.
2'si sizin çalışacağınız alan ile ilgili bilgili kişilerden, biri de Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Daire Başkanı ya da uzman kişilerden oluşan 3 kişilik bir jürinin karşısına çıkacaksınız. Güler yüzlü olun ve kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışın.
Jürinin önünde zaten sizin doldurduğunuz form olacak, ancak onlar yine de sizi kendi ağzınızdan tanımak isteyecekler. Burada önemli olan, kendinize ne kadar güvendiğinizi göstermek. Siz bizi yurtdışında temsil edeceksiniz. Mutlaka doğruları söyleyin ve gidip döneceğinizi onlara hissettirin. Kilit nokta burası!
Sonuçlar açıklandıktan sonra size ALES'in yüzde 40'ı, mülakatın yüzde 40'ı ve not ortalamanızın yüzde 20'si baz alınarak bir puan veriyorlar. Çıkan puana göre çağrıldığınız alanda kaçıncı olduğunuz ortaya çıkıyor. Ezgi kendi branşında 2. olmayı başarmış.
2 kefili de bulup onların işlemlerini de halledince, tüm evrakları Milli Eğitim Bakanlığı'na verdikten sonra, resmi bir bursiyer oluyorsunuz. O zaman Milli Eğitim Bakanlığı'nda davet edildiğiniz bir toplantıya katılım masrafınız sonradan karşılanmak üzere katılacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken husus, her masrafınızı kendi adınıza ait bir kredi kartından yapmanız gerektiği.
Bundan sonra 12 ay boyunca devlet okullarından birinde İngilizce kursu almaya hak kazanıyorsunuz. Ve sonrasında puanınızı alıp yurtdışına gitmeye hak kazanıp kazanmadığınızı öğreniyorsunuz. Ezgi 6 puanla hak kazanmış.
Kerra Ezgi'nin mülakatta tüm sorulan sorulara verdiği akıllıca cevapları öğrenmek ve deneyim kazanmak için mutlaka aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.
KAYNAK: Kerra Ezgi