Kızamık Yeniden Hayatımızda!

Kızamık yeniden yayılıyor

voaturkce sitesinin haberine göre,

WASHINGTON- Yakalanan çoğu kişi iyileşse de kızamık küçük çocuklar arasındaki başlıca ölüm nedenlerinden biri; yetişkinler de tehdit altında. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2021 yılında çoğu beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere tahmini 128 bin kişi kızamık nedeniyle hayatını kaybetti. 

Örgüte göre salgınların ve can kayıplarının büyük çoğunluğu, kişi başına düşen gelirin düşük olduğu veya sağlık altyapısının zayıf olduğu ve tüm çocuklara bağışıklık kazandırmakta zorlanan ülkelerde görülüyor. 

Doğal afet ya da çatışmaların yaşandığı ülkelerde de hasar gören sağlık altyapısı ve sağlık hizmetleri, rutin aşılamayı sekteye uğratıyor. Mülteci kamplarında, çadır kentlerde yaşayanlar arasında da enfeksiyon riski, kalabalıklar arasında kızamığın hızlı bulaşması nedeniyle artıyor. 

COVID pandemisi döneminde sekteye uğrayan aşılama kampanyaları da birçok ülkede salgınlara neden oldu; bazı salgınlar dar çaplı kalsa da bazı ülkelerde geçen yıl çok sayıda can kaybı yaşandı. 

Zimbabve’de geçen yıl 747 çocuk kızamığa bağlı komplikasyonlardan yaşamını yitirdi. İç savaşın yaşandığı Yemen’de Birleşmiş Milletler’e göre kızamık salgını Ocak ayından bu yana 77 çocuğun ölümüne ve yaklaşık 10 bin kişinin hastalanmasına yol açtı. Yemenli milislerin kontrolu altındaki bölgelerde aşı dağıtımına ya da aşı kampanyalarına direniş salgında etkili oldu. 

İç savaş nedeniyle zaten aşılama kampanyalarının sekteye uğradığı Suriye’nin kuzeyinde 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkım da sadece kızamık değil başka bulaşıcı hastalıkları arttırdı. Tam sayılar bilinmese de geçen Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Aşı İttifakı (GAVI) ve Birleşmiş Milletler Çocuk Örgütü (UNICEF) girişimiyle Suriye'nin kuzeybatısında 5 yaşın altındaki 800 bin çocuk için kızamık ve çocuk felci aşılama kampanyası başlatıldı.