Kovid Yaz Dalgası ABD'ye Yayıldı

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) son verilerine göre, geçen hafta 26 eyalette atık sularda yapılan testlerde koronavirüs aktivitesi "yüksek" veya "çok yüksek" olarak kabul edilen seviyelere ulaştı. Peki bu ne anlama geliyor?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından bildirilen en son verilere göre, atık sudaki koronavirüs aktivitesi 26 eyalette "yüksek" veya "çok yüksek" olarak kabul edilen seviyelere ulaştı. Acil servislerde covid teşhislerinin yaygınlığı ve laboratuvarlarda işlenen testlerin pozitif çıkma oranı da dahil olmak üzere diğer ölçümler de virüsün arttığını gösteriyor.

Uzmanlar, salgının başladığı günden bu yana her yaz Kovid vakalarında artış yaşandığını, bunun da artan seyahatlere, düğün ve konferans gibi kalabalık toplantılara, yeni varyantların ortaya çıkmasına ve hatta virüsün daha kolay yayıldığı iç mekanlara itilen sıcağa bağlı olduğunu söylüyor.

İÇERDE ZAMAN GEÇİRİYORLAR

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nda mikrobiyoloji profesörü ve Kovid gibi solunum yolu virüsleri konusunda uzmanlaşmış Andrew Pekosz, "Dışarıda olduğumuzda Kovid'in bulaşması zor, ancak özellikle Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde hava çok bunaltıcı derecede sıcak ve insanlar artık içeride daha fazla zaman geçiriyor" dedi.

Belediye atık su verilerini izleyen özel bir girişim olan WastewaterSCAN, 30 Haziran ile 12 Temmuz arasında atık su katılarının gramı başına viral RNA kopyalarında yüzde 54'lük bir artış buldu. Viral seviyeler çoğu bölgede yüksek, Ortabatı'da ise orta seviyedeydi.

KALABALIĞA GİRMEYİN

Stanford Üniversitesi'nde çevre mühendisliği profesörü ve WastewaterSCAN'ın baş araştırmacısı olan Alexandria Boehm, "Hasta olmanız nedeniyle mahvolmasını veya etkilenmesini istemediğiniz bazı yaz seyahat planlarınız olabilir. Bağışıklık sisteminiz zayıfsa, maske takmayı veya kalabalık yerlere girme konusunda dikkatli olmayı düşünmek için iyi bir zaman olabilir" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Ulusal Aşılama ve Solunum Hastalıkları Merkezi Direktörü Demetre Daskalakis, atık sulardaki virüs artışlarının tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini, yetkililerin hastane yatışları ve ölümler gibi ciddi sonuçlarda önemli bir artış görmediklerini söyledi.

HAFİF VAKALAR BİLE YIKICI OLABİLİR

Kovid eskisi kadar sık ​​hastaneye kaldırılıp ölüme yol açmasa da, hafif vakalar bile hâlâ yıkıcı olabiliyor ve hastanın beklediğinden daha kötü hissedilebilen hastalıklara yol açabiliyor. Yaz Kovid dalgaları, sonbahar aşılama kampanyalarını yanıtlarının temel taşı haline getiren halk sağlığı yetkilileri için zor bir zamanda geliyor. Mevcut aşı, artık kullanılmayan XBB varyantlarını hedef alıyor. Güncellenen aşılar en az bir ay daha piyasaya sürülmeyecek, bu da hastaları ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını , hala biraz koruma sağlayan eski bir aşıyı şimdi yaptırmanın veya yeni versiyonu beklemenin artılarını ve eksilerini tartışmaya bırakıyor.

AŞILAR ÜCRETSİZ OLMAYACAK

Kamu sağlığı yetkilileri Amerikalıların artık Kovid ile mücadele için gerekli araçlara sahip olduğunu iddia etse de, bu araçlara erişim giderek zorlaşıyor. Federal hükümet, ücretsiz maske ve test kitlerinin yaygın dağıtımını durdurdu . Sigortasız kişilere ücretsiz Koronavirüs aşıları sunmak için federal Köprü Erişim Programı Ağustos ayında sona eriyor.

Sağlık yetkilileri, şiddetli Kovid geçirme riski yüksek olan kişilere, semptomlar ortaya çıktığında test yaptırmaları ve Biden'ın yaptığı gibi, viral çoğalmayı durdurmak için erken dönemde Paxlovid almaları çağrısında bulunuyor.

Ancak diğer Amerikalılar, Paxlovid'i elde etmekte başkandan daha zor zamanlar geçiriyor. Birçok eczane, önceki düşük talep nedeniyle ilacı stoklamıyor. Ve ilaca ulaşmayı başaranlar bazen göz kamaştırıcı faturalarla karşılaşıyor.