Küresel Isınma Alaska'da Buzul Nehirlerini Turuncuya Boyuyor: Bilim İnsanları Uyarıyor!
Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde, küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erimesi sonucu oluşan nehirler, beklenmedik şekilde turuncuya dönmeye başladı. Uzmanlar, bu renk değişiminin sebebini toprakların ısınmasıyla ortaya çıkan demir ve diğer zehirli metallerin suya karışması olarak açıklıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde, küresel ısınmanın etkileriyle buzulların erimesi sonucu oluşan nehirler, beklenmedik bir şekilde turuncuya dönüşmeye başladı.
Alaska, genellikle yılın büyük bölümünü kar ve buzla kaplı geçirirken, yaz aylarında ise bu buzulların erimesiyle birlikte nehirler oluşur. Ancak son yıllarda, bu sular normalde şeffaf olanlarından farklı olarak turuncu bir renk almaya başladı.
Ulusal Park Servisi'nden Ekoloji Uzmanı Jon O'Donnell ve California Üniversitesi'nden toksikolog Brett Poulin'in yaptığı araştırmalar, Alaska'da Brooks Sıradağları civarında 75'ten fazla akarsuda bu renk değişimini gözlemledi. Bu durumun tek bir kaynağa özgü olmadığını belirten araştırmacılar, her bir akarsudan su örnekleri alarak incelemeler yaptılar.
Yapılan analizler sonucunda, turuncu suyun içinde demir ve diğer ağır zehirli metallerin varlığı tespit edildi. Bilim insanları, bu durumun nedeninin küresel ısınma olduğunu belirtiyor. Normalde donuk halde bulunan toprakların ısınmasıyla birlikte bu metallerin suya karıştığını açıklıyorlar.
Araştırmacılar, kutup bölgesindeki bu fenomenin küresel ısınmanın etkisi altında dört kat daha hızlı gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar.