Mars'a Giden Araçlarda Türk Bilim İnsanının İmzası Var
NASA'nın Mars'a Kızıl Gezegen'de yaşam izleri aramak için gönderdiği Perseverance ve Curiosity isimli keşif araçlarında Türk bilim insanı Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin imzası var.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a yaşama dair izler aramak için gönderilen Perseverance ve Curiosity'de Türk bilim insanı Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe'nin de imzası var.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği'ni 1992'de bitirdikten sonra Purdue Üniversitesi'nden burs alarak yüksek lisans ve ardından doktorasını tamamlayan Açıkmeşe, 2003'te NASA'nın Güdüm Kontrol Analiz Grubu 'Jet Propulsion Laboratory'de (JPL) çalışmaya başladı.
Burada geliştirdiği algoritmalardan birisi, 6 Ağustos 2012'de Mars'a ulaşan Curiosity aracının daha geniş bir alanda inceleme yapabilmesine kritik bir katkıda bulundu.
Bugün Washington Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden ve Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un kurduğu uzay araştırma şirketi Blue Origin'le ortak bir proje yürüten Prof. Açıkmeşe, JPL'de yaklaşık 10 yıl çalıştı. Ancak JPL'den ayrıldıktan 9 yıl sonra, Curiosity için geliştirdiği algoritma, 18 Şubat 2021'de yine Mars'a inen Perseverance isimli uzay aracına da uyarlanarak kullanıldı.