Meğerse yanlış biliyormuşuz: Geç yaşta hamilelik uzun ömürle bağlantılı çıktı

Portekiz Coimbra Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, geç yaşta çocuk sahibi olmanın hem anne hem de çocuk için faydalı olabileceğini gösterdi. Uzmanlar, ileri yaşta annelik yapan kadınların daha uzun yaşadığını belirtti.

Portekiz Coimbra Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, geç yaşta hamileliğin olumlu etkilerini ortaya koydu.

Araştırma, ileri yaşlarda çocuk sahibi olan kadınların, genç yaşlarda doğum yapanlara kıyasla daha uzun yaşadığını gösteriyor. Uzmanlar, bu bulguların özellikle ilk çocuk yapma yaşının gecikmesiyle birlikte yaşam beklentisinin arttığını vurguluyor.

Araştırmanın detaylarını aktaran uzmanları, "Bu çalışma, 33 yaş ve üzeri ilk çocuk doğuran kadınların, daha erken yaşta doğum yapanlara göre üç kat daha fazla uzun yaşamla ilişkili belirli DNA işaretçilerine sahip olduklarını ortaya koydu" şeklinde açıklama yaptı.

Uzmanlar, ileri yaşlarda anne olan kadınların genellikle daha eğitimli, sağlıklı yaşamaya özen gösteren ve kendilerine dikkat eden bireyler olduğunu, bu faktörlerin araştırmanın bulgularına etki ettiğini belirtiyor. Ayrıca, İngiltere’de 30 yaş civarında bir ilk gebelik yaş ortalaması bulunuyor ve burada yapılan her 25 doğumdan birinin 40 yaş ve üzerinde anne tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu yeni araştırma, geç yaşta anneliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin gözlemlendiği eski anlayışlara meydan okuyarak, daha sağlıklı bir yaşam beklentisinin mümkün olabileceğini gösteriyor.