Meksika'nın Uyuşturucu Kralı Zambada, ABD'de Yakalandı!

Meksika'nın en güçlü uyuşturucu kartellerinden Sinaola'nın lideri Ismael "El Mayo" Zambada, ABD'nin El Paso, Texas kentinde federal güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Meksika'nın en güçlü uyuşturucu kartellerinden Sinaola'nın lideri Ismael "El Mayo" Zambada, ABD'nin El Paso, Texas kentinde federal güvenlik güçleri tarafından yakalandı. 76 yaşındaki Zambada, şu anda ABD’de hapis yatan Joaquin “El Chapo” Guzman ile birlikte Sinaola kartelini kurmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı, Zambada'nın yanı sıra Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez’in de yakalandığını duyurdu. Zambada, Şubat ayında ABD’li savcılar tarafından Fentanil üretimi ve dağıtımı için komplo kurmakla suçlanmıştı. Fentanil, eroinden daha güçlü bir uyuşturucu olarak ABD’deki opioid krizinden sorumlu tutuluyor.

Dünyanın En Güçlü Uyuşturucu Baronlarından Biri Yakalandı

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, yaptığı yazılı açıklamada, Zambada ve Guzman Lopez’in “dünyanın en şiddet dolu ve güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden birine liderlik ettiklerini” belirtti. Garland, "El Mayo ve Guzman Lopez, Adalet Bakanlığı’nın ABD’de hesap sorduğu, büyüyen Sinaola karteli liderleri ve ortakları listesine eklendi" dedi.

Ayrıca Garland, "Fentanil ülkemizin yüzleştiği en ölümcül uyuşturucu tehdidi ve Adalet Bakanlığı, topluluklarımızı zehirlemekten sorumlu her bir kartel lideri, üyesi ve ortağı hesap verene kadar durmayacak" ifadelerini kullandı.

Yakalanma Operasyonu ve Detayları

Zambada ve Guzman'ı taşıyan uçak, özel bir operasyon kapsamında ABD'ye geldi. Wall Street Journal’a göre, FBI'ın aylar süren planının parçası olarak, üst düzey bir Sinaloa yöneticisi, Zambada'yı uçağa binmeye ikna etti. Zambada, bu yolculuğun Meksika'daki gizli teslimatların yapıldığı havaalanlarına yönelik bir inceleme olacağını sanıyordu. Fox News ise Zambada'nın uçağa Meksika'nın güneyine gidecekleri düşüncesiyle bindiğini, ancak uçağın El Paso'ya indiğini aktardı.

ABD’ye En Büyük Uyuşturucu Tedarikçisi

ABD’li yetkililer, Sinaola kartelinin ABD’ye en büyük uyuşturucu tedarikçilerinden biri olduğunu belirtiyor. Zambada’nın yakalanması için 15 milyon dolar ödül konulmuştu. “El Chapo” Guzman’ın 2019’daki yargılanması sırasında avukatları, Zambada’yı kovuşturma korkusu olmadan yaşayabilmek için “tüm Meksika hükümetine” rüşvet vermekle suçlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Zambada, Meksika’da bazı yasal işletmelerin de sahibi. Bunlar arasında büyük bir süt şirketi, bir otobüs hattı, bir otel ve çeşitli mülkler bulunuyor.

Zambada, Fentanil suçlamasının yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, adam kaçırma, kara para aklama ve organize suç ithamlarıyla da karşı karşıya. Mayıs ayında yine ABD’de aranan Zambada’nın yeğeni Eliseo Imperial Castro, Meksika’daki bir silahlı çatışmada öldürülmüştü.