Melez koyun klonlayan çiftçiye hapis cezası: Yetiştirdiği hayvanları avcılara satıyormuş!

Amerika'nın Montana eyaletinde türü tükenme altındaki hayvanlardan genetik materyal alarak devasa koyunlar klonlayan çiftçi hapis cezasına çarptırıldı. Çiftçinin yetiştirerek çiftliklere sattığı hayvanların buralara para ödeyen avcılar tarafından vurulduğu öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana eyaletinde, 81 yaşındaki çiftçi Arthur Schubarth’a Lacey Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verildiği bildirildi.

Schubarth’ın Kırgızistan’dan, Marco Polo koyunu olarak bilinen yabani bir koyun türünün parçalarını yasadışı olarak ithal ettiği ve bunları Amerikan yaban koyunlarının testisleriyle birleştirerek embriyo klonlamak için kullandığı öğrenildi. 

Klonlama sonucunda çiftçinin, “Montana Dağ Kralı” (Montana Mountain King - MMK) adını verdiği tek bir erkek elde ettiği belirtildi. Schubarth'ın, sahibi olduğu Sun River Enterprises çiftliğinde MMK’yı diğer koyunları döllemek için kullandığı ortaya çıktı. 

Hayvanların avcılık çiftliklerine satıldığı ve buralara para ödeyen avcılar tarafından vurulduğu aktarıldı. MMK’dan klonlanan koyunların tanesinin yaklaşık 10 bin dolara satıldığı belirtildi.

Marco Polo koyunlarının ağırlığı 135 kiloya, boynuz uzunluğuysa 1,5 metreye varabiliyor. 

MMK’nın bir hayvanat bahçesine nakledilmesine karar verilirken, Schubarth’ın 20 bin dolar para cezası ödeyeceği de aktarıldı. 

Martta hakkındaki suçlamaları kabul eden çiftçi, karar duruşmasının ardından yaptığı açıklamada pişmanlık duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Hevesime yenik düştüm, koyun endüstrisi için üretebileceğim en iyi koyunu geliştirebilmek için yasadaki gri alanları inceledim. Ailem hiç parasız kalmamıştı ama şimdi parasızız”