Mertcan Şensoy ABD'de Nasıl Zengin Oldu?

İlkay Zaman, Amerika'ya göç etmiş ve sadece 500 dolar sermaye ile ikinci el kitap toplayıp satarak, hatırı sayılır bir servet kazanmayı başaran Mertcan Şensoy ile güzel bir sohbet gerçekleştiriyor. Mertcan'ın bu iş modeli, ABD'deki tüm gurbetçilere fikir verebilir nitelikte.

Amerika'ya Nasıl Geldi?
Amerika'ya 2015 yılında çok hızlı ve ani bir kararla gelen Mertcan, üniversitedeki son kalan dersini de verdikten bir gün sonra 'Work&Travel' programıyla uçağa atlayıp gelmiş. Virginia'da 3 aylık 'Work&Travel' programından sonra, Boston'a taşınmış. Orta seviyede İngilizce bilgisiyle geldiği Amerika'da, dilini geliştirmek niyetinde olan Mertcan, öğrenci şehri olduğu için burayı seçmiş.

İlk olarak bir dil okuluna yazılmış. Yaklaşık 1-1,5 yıl kursa devam ettikten sonra, Boston College'da bir master programına katılmış. Derken eğitim, evlilik, çoluk çocuk derken iş hayatına da atılmış. Halen yaşamını Amerika Boston'da sürdürmekte. Mertcan'ın eşi Brezilyalı.

Amerika'da İşini Kurmaya Nasıl Karar Verdi?
Kurduğu işe başlamadan önce, Amerika'da dil okulunda çalışıyormuş. Burada Türk öğrencilere
rehberlik ediyormuş. Sonrasında, bir arkadaşının kendisine gönderdiği, 'Amerika'da ikinci el kitap satarak zengin olabilirsiniz!' başlıklı kısa bir video hayatını değiştirmiş.

Amerika'da kütüphaneler kitap bağışı alıyor ve bağışın yoğunluğuna göre, biriken kitapları 3 veya 6 ayda bir satıyorlar. Hem de başka yerden 10-12 dolara alınabilecek kitapları 1-2 dolar gibi uygun fiyata satıyorlar. Aslında kilo ile satılıyor. Videodaki kişinin, bu kitapları kalitesine göre 25 ila 50 dolar arasında rakamlara sattığını gören Mertcan'ın, bu iş modeli aklına yatmış.

Bu iş modelinde, kütüphaneler dışında ikinci bir alternatif de, yine kitap bağışı alan bazı store'lar. Buralara kitap dışında her şey bağışlanabiliyor. Alınan bağış kartları kullanılıyor. Aynı şekilde buralardan da çok ucuza alınan kitaplar, kalitesine göre daha yüksek rakamlara satılabiliyor. Yani kaynak olarak hem bu store'lar hem de kütüphaneler mevcut. Tabii Amerika'da kitap bağışının yaygınlığı ve alıcısının da çok olması, bu iş modelinin bu ülkede tutmasında büyük bir etken.

İşini Nasıl İnşa Etti?
İlk olarak kütüphane ve store'lardan kitap alan Mertcan, gerekli bazı demirbaşları da temin etmiş. Mesela kitapların üzerine yapıştırılan barkotlar için cihaz ve bu cihazın etiketleri, mağazalarda kitapların hangisinin iyi para edeceğini, hangi alanda satılacağını ve hangi platformdan satılacağını gösteren okuyucu-parmak tarayıcısı. Toplamda 500 dolarlık bir sermaye ile işinin ilk adımlarını atmayı başarmış. İş ilerleyip öğrendikçe de ufak tefek bazı yatırımları olmuş.

Şirketini kuralı henüz 1 yıl olan Mertcan'ın ilk birkaç ayı kazandığını işine geri yatırmakla geçmiş. Çok iyi kazandığını düşünürken, hep envanterini yükseltmesi gerektiğinin farkına varmış. Aslında işi öğrenmiş! "Ne kadar yüksek envanter, o kadar fazla satış" diyor. İlk zamanlar gelen parayı işe yatırmak gerekli.

İşe ilk başladığında, toplu kitap satın almadığından, kolilere koyup apartman katına taşımaktan
yorulduğu için, bir yer bulmaya karar vermiş. İlk olarak arkadaşının boş duran bodrum katını depo olarak kullanmaya başlamış. Orası yetmeyince başka bir arkadaşının garajına da yayılmış. Orası da yetmez olunca, kazancı da arttığı için, kendisine küçük bir depo kiralamış. Bu üç yer arasında da çok yorulduğu için son olarak, şu anda kullandığı 4.500 metrekarelik büyük depoyu kiralayıp her şeyi buraya taşımış.

Satışlarını Nasıl Yapıyor?
İlk 6 ayda ortalama 2 bin kitap satmış. Şu anda, günde 80 ila 150 arası kitap satmakta. Yani ayda 4-5 bin civarı kitap satıyor.

Lokal satışı hiç düşünmeyen Mertcan bunu riskli buluyor. Zaten pandemiden ötürü de bu riskin
büyüdüğü görüşünde. O sebeple iki büyük platform üzerinden, sadece online satış yapıyor. Amazon ve eBay. İlerleyen dönemde, başka platformlardan da satış yapmak, planları arasında.

Mertcan'ın yanında şimdilik 2 kişi istihdam ediyor. Hiç düşünmezken, kendisini CD ve DVD satışı yaparken de bulmuş. Peynir ekmek gibi sattığını söylüyor.

Satılmayıp elinde kalan ürünleri ise, tırlarla ayda iki kere gelip geri dönüşüm için alıyorlarmış. Yine zarar etmeyip oradan kazandığıyla da, faturalarını ödediğini söylüyor Mertcan.

Bir Yılda Ne Kadar Kazandı? Hedefi ve Planları Neler?
İlk 6 aydan sonra yatırımlarını tamamlayınca, ikinci 6 ayını 200 bin dolar ciro ile kapatmış Mertcan. Karlılık oranı, sattığı ürüne göre yüzde 25 ila yüzde 40 arasında değişmekte. Yatırdığı paranın geri gelme oranı aşırı yüksek olmuş.

2021 yılı ciro tahmini, yaklaşık 400-450 bin dolar görünmesine rağmen, onun hedefi 500-550 bin doları zorlamak. 2022'de ise milyon doların üzerine çıkacağından emin.

Başka insanlara da bu işin işleyişini öğretip yardımcı oluyor.

KAYNAK: İlkay ZAMAN