Microsoft Kesintisi Tüm Dünyayı Etkiledi

Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Bölgesi'ndeki bulut hizmetleri kesintisi uçuşların durdurulmasına ve iptal edilmesine yol açtı. Kesintinin pek çok ülkede yaşandığı belirtiliyor.

Microsoft bulut kesintisi bir çok ülkede havayollarının uçuşlarını durdurmasına, yolcuların mahsur kalmasına neden oldu.

Microsoft, cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Bölgesi'ndeki bulut hizmetleri kesintisinin, uçuşların durdurulmasına ve iptal edilmesine yol açtıktan sonra çözüldüğünü duyurdu.

Frontier Airlines, Allegiant ve SunCountry, operasyonları etkileyen kesintiler bildirdi. Frontier, Perşembe günü yaptığı açıklamada, normal operasyonlara dönme sürecinde olduklarını ve yer durdurma kararının kaldırıldığını duyurdu.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bakanlığın Frontier'daki uçuş iptalleri ve gecikme sorunlarını izlediğini belirterek, kurumun şirketi ve diğer tüm havayollarını "yolcuların ihtiyaçlarını karşılama sorumluluklarına" tabi tutacağını söyledi.

Nevada merkezli Allegiant, CNN'e yaptığı açıklamada, "Microsoft Azure sorunu nedeniyle Allegiant web sitesi şu anda kullanılamıyor" dedi. Allegiant, Reuters'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Veri takip şirketi FlightAware'e göre Frontier, perşembe günü 147 uçuşu iptal etti ve 212 uçuşu erteledi. Verilere göre Allegiant uçaklarının %45'i, Sun Country uçaklarının ise %23'ü ertelendi.

Şirketler etkilenen uçuş sayısına ilişkin ayrıntı vermedi.

Microsoft, kesintinin Perşembe günü TSİ 18:00 civarında başladığını ve müşterilerinin bir kısmının Orta ABD bölgesindeki birden fazla Azure hizmetinde sorun yaşadığını söyledi.

Azure, uygulama ve hizmetleri oluşturmak, dağıtmak ve yönetmek için hizmetler sağlayan bir bulut bilişim platformudur.

Microsoft ayrıca çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını söyledi. Aynı problemlerin Avustralya, Hindistan ve Japonya'da da yaşandığı ifade ediliyor.