Musk'ın İşten Çıkardığı Türk Mühendisler Konuştu!

Gazeteci Ali Çınar, Twitter'da çalışırken Elon Musk'ın satın almasıyla işten çıkarılan iki Türk mühendisle Bloomberg'de röportaj yaptı.

Fırat Karaoğlu ve Tuğçe Evirgen eski Twitter çalışanları. 

Ali Çınar Twitter'da işten çıkarılma sürecindeki değişimin bir anda gerçekleşip gerçekleşmediğini sordu. Ve yanısıra Twitter'ın geleceği hakkında ne düşündüklerini, kar modeli ve sürdürülebilirlik hakkındaki fikirlerini de sordu.

Tuğçe Evirgen, teknoloji sektöründe işten çıkarmaların beklendiğini ancak Twitter'da beklenmediğini öngördüklerini söyledi. Nisan ayında Elon Musk'ın, Twitter'ı satın alacağı duyulduğunda ve inişli çıkışlı davalı süreç başladığında, yönetim kesinlikle kimsenin işten çıkarılmayacağı konusunda duyuru yayınladığını aktardı.  Fakat yine de çalışanlar arasında yaşanan tedirginlik nedeniyle pek çok çalışanın kendi isteğiyle işten ayrıldığını söyledi.

Ama satış sonrasında tablonun değiştiğini ve ilk anda büyük bir sessizlik yaşandığını belirtti. Şirket içinde gerekli açıklama yapılmadığı için bilgileri genellikle Bloomberg ve diğer haber kanallarından aldıklarını ifade etti. Zaten bir hafta sonra da bu yaşanan toplu işten çıkarma süreci yaşandı.

Evirgen, bu hamleyle, Twitter'ın sahip olduğu eşsiz mühendislik kültürünün öldürüldüğünü iddia etti. Zaten Elon Musk'ın da söylediği gibi 'Twitter 2.0' adında yepyeni ve farklı bir şirkete dönüşüyor. Ayrıca bu işten çıkarmalar o kadar hızlı ve plansız gerçekleşti ki, kimseye hiçbir gerekli açıklama yapılmadı. Bu nedenle tüm projeler de açıkta kaldı.

Bir diğer önemli konu da uzun süredir süren belirsizlik nedeniyle reklam veren firmaların da güvensizlik hissedip geri çekilmesi olduğuna dikkat çekti Evirgen.

5,5 yıl Twitter'da kritik projelerde çalışmış bir mühendis olarak Evirgen, Twitter'ın önünde önemli iki tane sınavı olduğuna işaret etti. Birincisi Dünya Kupası, diğeri ise Amerika'nın tatil süreci. Çünkü bu iki dönem reklam anlaşmaları ve gelirleri açısından çok önemli. Bir de Dünya Kupası gibi olaylarda sosyal ağ trafiği de çok yüksek olduğundan, Twitter'ın şu anki haliyle bu yükün altndan kalkması çok önemli. Sistem çökmeden, başarıyla bu süreci atlatması lazım. İçeride kalan personelin bu duruma yetişebilmesi merak konusu.

FTC yani Ulusal Ticaret Komisyonu'nun yaklaşan denetimlerine de değinen Evirgen, kurumun veri güvenilirliğinin sağlanması için Twitter'a tanıdığı sürenin sonuna yaklaşıldığını hatırlattı. Ve geçen hafta işten ayrılan iki adet üst düzey yönetici nedeniyle tüm projelerde bir gerginlik yaşandığı bilgisini paylaştı.

İşler kötü giderse, FTC tarafından para cezaları uygulanabilir. Eğer Twitter bu iki sınavı başarıyla geçerse bu, yatırımcısının, kullanıcısının ve reklamcısının da güvenini tekrar kazanması anlamına gelir. Evirgen, karşısına güçlü bir rakip çıkmazsa uzun dönemde kendisini toparlayacağı kanısında. Eski Twitter'ın tamamen bittiğini ve tamamen yeni bir şirketle karşı karşıya olduğumuzu söyledi.

Çınar, Fırat Karaoğlu'na, kıdemli bir mühendis olarak Amerika'daki sosyal medya platformlarında çalışma fırsatlarını sordu. Zorluklarını, fırsatlarını ve Türkiye'deki gençlere önerilerini de sordu.

Karaoğlu, Amerika'da bu sektörde çalışmak için öncelikle çalışma izinlerinin olması gerektiğini hatırlattı. Onun dışında böyle büyük bilişim şirketlerinde işe girmek için çok uzun ve zorlu bir mülakat sürecinden geçildiğini anlattı. Kısaca, başvurudan sonra birkaç tane ön görüşme yapılıyor ve liderlik ile teknik yönleriniz test ediliyor.

Tüm bu süreç başarıyla geçilirse 4 ila 7 saat arası süren başka bir mülakata alınıyorsunuz. Bunu başarırsanız işe alınıyorsunuz. Ciddi anlamda hazırlanılması gereken bir süreç. Daha küçük çaplı firmalarda bile benzer süreçlerden geçilmesi gerekiyor.

Karaoğlu, çalışma koşullarının ise hangi şirket ve takımda yer aldığınıza göre değiştiğini söyledi. Özellikle pandemiden sonra bu sektörde evden çalışma ABD'de yaygın hale geldi. Bu nedenle Google ve Meta gibi firmalar buna sıcak bakıyor. İşnizi düzgün yaptığınız sürece de evden ya da ofiste çalışmanıza kimse karışmıyor.

Karaoğlu gençlere, amacın bu şirketlere girmek değil, yaptıkları işin hakkını vererek yapmak olması gerektiğini öğütledi. Zaten o zaman otomatikman böyle şirketlerde iş bulmanın mümkün olduğuna işaret etti. 

Ali Çınar son olarak Twitter dışında başka sosyal medya şirketlerinde de yoğun işten çıkarmalar yaşandığını hatırlatarak, ABD'de bu sektörün geleceğini sordu.

Özellikle pandemi döneminde bu şirketlerin oldukça büyüdüğünü söyleyen Evirgen, o dönem artan talep nedeniyle eleman alımında patlama yaşandığını söyledi. Bu kadar hızlı alımların neticesinde ve normalleşme sürecinin başlaması ile bir de ekonomik krizin yaşanması, firma yönetimlerinin yatırımlarını sorgulamasına neden oldu. Pek çok proje sonlandırılıp işten çıkarmalar başladı.

KAYNAK: @ALICINAR