New York Film Festivali'nden Turna Misali'ne İki Ödül!

Hem Türkiye'de hem de uluslararası platformlarda büyük ilgi gören 'Turna Misali', Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde düzenlenen International Filmmaker Festival of New York'un açılış filmi oldu. Film, aynı festivalde En İyi Uzun Metraj Film ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerine layık görüldü.

Türk sinemasının son dönemdeki dikkat çeken yapımlarından biri olan "Turna Misali", hem Türkiye'de hem de uluslararası platformlarda büyük ilgi görüyor. 

İEDB Film tarafından 2021 yılında tamamlanan ve yönetmen koltuğunda İffet Eren Danışman Boz'un oturduğu film, ABD’nin New York kentinde düzenlenen International Filmmaker Festival of New York'un açılış filmi oldu. Turna Misali, aynı festivalde En İyi Uzun Metraj Film ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerine de layık görüldü.

Filmin yönetmenliğini yapan İffet Eren Danışman Boz, New York Film Festivali Galası’nın açılışında, “Film sektörüne öncü olan bir ülkede 2 önemli ödüle layık görülmekten dolayı çok mutluyuz. Tıpkı Kızılderililer, Masai Yerlileri gibi ülkemizde halen yaşamakta olan göçerlerin geleneksel ve modern hayat arasındaki sıkışmalarını konu alan filmimiz herkesin kendi gibi olma, kendi gibi yaşama hakkını savunuyor. Türk Sinemasını ve Türk Kültürünü Amerika’ya tanıtmış olmaktan dolayı çok gururluyuz.” dedi. 

ABD’de yaşayan Meltem Cumbul da açılış galasına katılarak ‘Turna Misali’ film ekibine destek oldu.  

Güçlü Senaryo ve Etkileyici Performanslar

Filmin temel hikayesi, Sarıkeçili Yörüklerinden otoriter aile reisi Gülsüm Ana'nın mevsimlik göçlerde verdiği mücadeleyi konu alıyor. 

Aile reisi Gülsüm Ana, mevsimlik göç için hazırlıklara başlar. ancak Gülsüm’ün kocası Cemal göç etmeyi bırakıp yerleşik hayata geçmek istemektedir. Gülsüm’ün damadı Mustafa ise traktör alıp, traktörle göç etmekten yanadır. Gülsüm ise göçün geleneksel şekilde, develerle ve yürüyerek yapılmasında ısrarcıdır. Gülsüm’ün en büyük destekçileri yarım akıllı oğlu Nurettin ve torunu Elif’tir. 

Gülsüm ailesini ve diğer yörük ailelerini ikna etmeye çalışırken, valiliğin göçü engelleyeceğine dair bir söylenti yayılmaya başlar. Gülsüm her ne pahasına olursa olsun göç etmeye kararlıdır. 

Bu süreç içersinde ailenin içinde yaşanan çatışmalar, geleneğe bağlılık ve modernite arasındaki gerilim, gözler önüne seriliyor. Gülsüm'ün kararlılığı, kocası Cemal'in yerleşik hayata geçme isteği ve damadı Mustafa'nın modern araçlarla göç etme arzusu arasında gidip gelen aile, izleyiciyi duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

Uluslararası Başarılar ve Ödüller

Film, uluslararası arenada da büyük başarılar elde ediyor. 34. Tokyo Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştiren "Turna Misali", 2023 yılında 3. Nartugan Film Festivali'nde En İyi Film ödülüne layık görüldü. Ayrıca, 19. Kazan Film Festivali'nde Tataristan, Rusya'da özel bir gösterimle izleyiciyle buluştu ve 23. Frankfurt Türk Filmleri Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Haliç GoldenHorn Uluslararası Film Festivali’nde ise En İyi Senaryo Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 

Filmin festival yolculuğu ve aldığı ödüller arasında şu başarılar da yer alıyor:

6. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali'nde Jüri Özel Ödülü,

22. Anchorage Uluslararası Film Festivali'nde Mother of Cultural Exchange Ödülü,

10. Antakya Uluslararası Film Festivali Yeşilçam Özel Ödülü

Ankara Film Festivali Özel Gösterim 

Adana Film Festivali Özel Gösterim

41. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Finalisti

34.Tokyo Uluslararası FF Asian Future Finalist

Trt 12 Punto Senaryo Günleri Trt Ön Alım Ödülü

Kültür Bakanlığı İlk Filmini Çekecek Yönetmen Desteği

Geleceğe Yönelik Umut Veren Bir Türk Filmi

"Turna Misali", Türkiye sinemasının gelecek vaat eden yapımlarından biri olarak öne çıkıyor. Güçlü hikayesi, etkileyici performansları ve başarılı yönetmenliğiyle izleyicileri derinden etkileyen film, Türk kültürünü ve geleneğini uluslararası platformlarda başarıyla temsil ediyor.

Yapım Kadrosunda Dikkat Çeken İsimler

Film, başarılı bir yapım kadrosuna da sahip. Yönetmenlik koltuğunda İffet Eren Danışman Boz'un yanı sıra, senaryo Eyüp Boz ve İffet Eren Danışman Boz tarafından kaleme alındı. 

Oyuncu kadrosunda ise Sennur Nogaylar, Necmettin Çobanoğlu, Timur Ölkebaş, Zeynep Elçin, Sercan Can, Deniz Ceylan, Kasım Boran Aslan, Tankut Kılınç ve Barbaros Engin gibi deneyimli isimler yer alıyor.

Görüntü yönetmenliğini Eyüp Boz'un üstlendiği filmde kurgu Melik Saracoğlu'na, ses Fatih Aydoğdu'ya ve renk düzenleme Cem Taşkara'ya emanet edilmiş. Ses miksajı ise Meriç Erseçgen tarafından gerçekleştirilmiş.