Olimpiyatların Yeni Ev Sahibi Los Angeles: Hollywood Olimpiyatları!

Paris 2024 Olimpiyatları'nın heyecanı yavaşça sona ererken, gözler 2028 Los Angeles Oyunları'na çevriliyor. 2028, Los Angeles'ın Olimpiyatları üçüncü kez ev sahipliği yapacağı yıl olacak.

Paris 2024 Olimpiyatları'nın heyecanı yavaşça sona ererken, gözler 2028 Los Angeles Oyunları'na çevriliyor. 2028, Los Angeles'ın Olimpiyatları üçüncü kez ev sahipliği yapacağı yıl olacak. 

14 Temmuz 2028'de açılacak etkinlikler, 30 Temmuz'da kapanış töreniyle sona erecek. Paralimpik Oyunlar ise 15 Ağustos'ta başlayıp, 27 Ağustos'ta tamamlanacak.

Los Angeles, sürdürülebilirlik vurgusuyla dikkat çekiyor. Etkinlikler için hiçbir yeni kalıcı yapı inşa edilmeyecek. Bunun yerine, mevcut stadyumlar ve tesisler kullanılacak. Örneğin, LA Galaxy'nin stadyumu ve 1984 Olimpiyatları'nın da yapıldığı LA Memorial Coliseum atletizm yarışmalarına ev sahipliği yapacak. Plaj voleybolu, Los Angeles'ın ünlü plajlarında oynanacak. SoFi Stadyumu yüzme yarışmalarına uyarlanacak ve UCLA'nin öğrenci yurtları sporculara konaklama ve antrenman alanı sağlayacak.

Los Angeles'ın "araçsız" etkinlik vaadi ise ulaşım sorunlarına yol açacak gibi gözüküyor. Mevcut tren ağının yenilenmesi iptal edilirken, otobüs hizmetlerinin kullanılması planlanıyor. Ulaşım için ayrılan bütçe yaklaşık 7 milyar doları bulacak.

Spor Dalları ve Yenilikler

Los Angeles 2028'de, tarihindeki bazı eksiklikleri giderecek. Kriket, 1900 yılından sonra ilk kez Olimpiyatlara dönecek. Lakros, 100 yılı aşkın bir aradan sonra tekrar Olimpiyatlarda yer alacak.

Beyzbol ve softbol da Paris 2024'te yer almadıktan sonra Los Angeles'ta geri dönecek. Squash ve bayrak futbolu (Amerikan futbolunun temassız versiyonu) da ilk kez Olimpiyat programına dahil edilecek.

Para Tırmanış ise Paralimpik Oyunları'nda yeni bir disiplin olarak yer alacak. Ancak break dans, Paris'teki debutundan sonra Los Angeles'ta yer almayacak.