Online Yemek Siparişi Verirken İki Kere Düşünün!

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde çevrimiçi yemek siparişinin artması ve bu denli kolaylaşması yeme alışkanlıklarımızı altüst etti. Uzmanlara göre özellikle kahvaltı kültüründe ciddi değişiklikler söz konusu. Kahvaltı yerine brunch yapıyoruz, akşam ve gece geç saatler için de yeni öğünler bulduk. Uzmanlar biyolojik saatimize göre her yemeğin mutlaka saatinde yenmesi gerektiğinin önemini vurguluyor. Peki o saatler neler ve online yemek neden bu kadar sakıncalı?

Değişen yaşam tarzları, gün ve hatta gece boyunca yiyecek sipariş vermenin kolaylaşmasıyla yeme alışkanlıklarımız tepetaklak oldu. Sağlık uzmanları, bu eğilime daha sağlıklı bir dokunuş kazandırmanın gerekliliğine vurgu yapıyor. 

Çevrimiçi yemek siparişi vermenin kolaylığına ve etrafımızdaki artan restoran sayılarına bakıp zaman zaman minnettar olduğumuz doğru. Özellikle de iş hayatında yoğun olarak çalışan bireyler bu kolaylık için her gün teşekkür etse az. Sipariş vermenin bu kadar kolay olması bir yana sosyal medya bile başlı başına bizi yemek yemeye iten bir faktör olarak karşımızda. Peynir dolu bir burgerin yer aldığı viral bir Reels'e rastladığınızı düşünün; hangi saat olursa olursa hiç sosyal medyada gördüğünüz bir yemeği sipariş vermeye çalışmadınız mı? Muhtemelen çalıştınız.

SANAL MUTFAKLARIMIZ

Bu koşullar özellikle de maddi güce sahip kolay seçeneği tercih eden şehirli milenyum kuşağı ve Z kuşağı için geçerli. Çevrimiçi yemek platformları sanal mutfaklarımız haline geldi ve dışarıda yemek yemek sadece özel günlere özgü olmaktan çıktı.

Gece geç saatlere kadar ayakta kalmak, dizileri ve filmleri izlemek, düzenli partiler ve oyun gecelerine katılmak gece geç saatlerde yemek yeme isteğini de körüklüyor.

YENİ ÖĞÜNLER ÇIKARDIK

Hindistan'da yapılan bir araştırma özellikle kahvaltı kültüründe ciddi değişiklikler olduğunu, bunun yerine brunchın eklendiğini, akşam ve gece geç saatler için de yeni öğünlerin ortaya çıktığını buldu.

Çalışmada ayrıca 2022'ye kıyasla 2023'te gece geç saatlerde verilen burger, pizza gibi siparişlerde yüzde 23'lük bir artış bildirildi. Uzmanlar insanların çevrimiçi yemek siparişlerindeki artışla kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği kavramının bulanıklaştığını söyledi. Özellikle atıştırmalıkların daha çok rağbet görmeye başladığını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre konuşan uzmanlar her an yemek yeme eğiliminin artmasına karşı dikkatli olunmasını istedi. Örneğin, gece geç saatlerde yemek yemek bu doğal ritmi bozar ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

BİYOLOJİK SAATİNİZİ BOZMAYIN

Klinik Beslenme Uzmanı Diyetisyen Deepali Sharma, "Bir kişi sabah 2'de yemek yediğinde, bu onun uyku-uyanıklık döngüsünü ve biyolojik saatini bozar. Sindirim, metabolizma ve enerji kullanım süreçleri bozulur. Gün boyunca vücudumuz yiyecekleri ve besinleri verimli bir şekilde işlemek için daha hazırlıklıdır, ancak geceleri enerji korunur ve restorasyon çalışması gerçekleşir" diye konuştu.

Uzmanlar, sadece kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinden daha fazla öğün yemenin, örneğin öğleden sonra veya akşam atıştırmalıklarının sorun olmadığını söylüyor, ancak hatırlanması gereken nokta hafif yemek ve yalnızca aç olduğunuzda yemek yemek. Lütfen düşüncesizce atıştırmayın! Gece geç saatlerde yemek yemek bile sorun değil, yalnızca ara sıra ve düzenli bir durum değilse.

GECE GEÇ SAATTE YEME İSTEĞİ

Sertifikalı Diyabet Eğitimcisi Pooja Shah Bhave, “Gece geç saatlere kadar çalışmak veya gece yarısına veya sabah 2'ye kadar süren partiler, özellikle de alkolsüz içecekler veya hatta içki içilmesi, gece geç saatlerde yemek yemeyi gerektirir. Bu ayda bir kez olursa sorun değil. Ancak bu tür bir yaşam tarzının sürekli devam etmesi kişinin sağlığını birçok yönden engelleyecek ve yaşlanma sürecini hızlandıracaktır. Uyku düzeninden ödün verilmesi obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırırken, karbonhidrat, şeker ve yağ oranı yüksek ağır yemekler tüketmek ise bu sorunları daha da pekiştiriyor. Gece metabolizma hızımız çok düşüktür. Bu tür yemekler metabolize edilmez ve tamamen kullanılmaz ve büyük bir kısmı yağa dönüşür. Ayrıca vücudumuzda çok fazla oksidatif stres ve iltihaplanmaya neden olur ve uyku eksikliğinin neden olduğu hasarı çoğaltır" dedi.

SİNDİRİMİMİZİ ZAYIFLATIYOR

Delhi merkezli Beslenme Uzmanı Lovneet Batra, buna yemek saatlerinin sindirimimizi yönettiğini ve düzensiz zamanlarda yemek yemenin sindirimimizi zayıflattığını ekliyor. Ve zayıf sindirimin, besin emiliminin bozulmasına yol açtığını, bunun da besin eksikliklerine, cilt ve saç sorunlarına, zayıflamış kaslara, kemik sağlığının bozulmasına neden olduğunu belirtti. 

Kafe ve restoranları özel brunch menüleri hazırlamaya teşvik eden ve giderek popülerleşen brunch'lar da, kahvaltıyı tamamen atladığınızda sorun teşkil ediyor.

Uzmanlara göre ideal kahvaltı saati de uyandıktan sonraki iki saat içinde yapılanı. Kahvaltının karbonhidrat ve protein açısından zengin olması da çok önemli. 

KAHVALTININ ÖNEMİ

Kahvaltı yerine brunch yapmak zorundaysanız, güne sabah erken saatlerde bir meyve veya bir avuç kuruyemişle başlamak ve brunc’ı saat 11:00’e kadar tamamlamak en iyisiymiş uzmanlara göre. "Çünkü metabolizma hızımız sabah saatlerinde en yüksek seviyede” uzmanlara göre. 

Marengo Asya Hastanesi, Gurugram'da gastroenteroloji alanında kıdemli danışman olan Dr. Mahesh Kumar Gupta, yemek saatlerinin esasen sabit olması ve her gün çok fazla değişmemesi gerektiğini söylüyor. Dahası, önemli bir etkiye sahip olan şey yediğiniz şeyler. Aşırı yemekten ve işlenmiş, aşırı yağ içeren ve rafine şekerle dolu yiyecekleri sık sık tüketmekten kesinlikle kaçınılması gerekiyor.

ÖĞÜNLERDE SABİT OLUN

Sağlık uzmanları, öğünleriniz için sabit bir programa sahip olmanızı ve kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği şeklinde geleneksel sırayı takip etmenizi önemle vurguluyor.

İdeal olarak, ilk öğününüzü (kahvaltınızı) uyandıktan sonraki iki saat içinde yemelisiniz. Öğle yemeği ilk öğünden dört saat sonra tüketilmeli ve akşam yemeği yatağa girmeden 2-3 saat önce yenmeli. 

ÖZETLE

Uyku düzeni: İdeal olarak, ilk öğününüzü (kahvaltınızı) uyandıktan sonraki iki saat içinde yemelisiniz. Öğle yemeği ilk öğünden dört saat sonra tüketilmeli ve akşam yemeği yatağa girmeden 2-3 saat önce yapılmalıdır.
İştah: Sadece acıktığınızda yemek yiyin.
Aktivite veya egzersiz rutini: Aktif olduğunuzda yemek yiyin.
Gece geç saatlerde çalışmaktan dolayı güneşin doğuşu/batışı prensibine (yani vücudun doğal saatine) göre yemek yiyemeyenler, beslenme düzenlerinde yukarıdaki üç faktörü takip edebilirler.

KALORİ HESABI

Uzmanlara göre ünlük kalori alımınızın yüzde 50'sinin kahvaltıdan gelmesi gerekiyor. Yani kahvaltı en ağır öğün olmalı. Öğle ve akşam yemekleri için ise günün toplam kalorisinin yüzde 20 ve 10'unu alınmalı. Geri kalan yüzde 20 ise 2-3 ara öğüne bölünebiliyor.

ÖNERİLER

1- Öncelikle, abur cuburları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmelisiniz. ,

2- Tatlı krizlerinizde cheesecake yerine siyah frenk üzümü veya kurutulmuş kızılcık, yaban mersini tercih edin.

3- Yüzde 70 ila 90 oranında bitter çikolata, normal çikolatalardan daha iyi.

4- Ofisinizde küçük kutularda kuruyemiş, kuru meyve, kuru yemiş karışımı veya kavrulmuş nohut bulundurmak da akşam veya öğle yemeğinden önce fazla kalori tüketmenizi önlemeye yardımcı olabilir.

5- Uzmanlar, günde 1-2 kez öğün aralarında meyve tüketmenin altın değerinde olduğunu, meyvelerin A ve C vitamini gibi antioksidanlar ve mineraller açısından da oldukça zengin olduğunu söylüyor.

6- Aşırı yeme isteğini önlemek için yemek yerken televizyon izlemeyin veya telefonunuzu kullanmayın.

7- Aşırı yeme eğiliminde olduğunuz belirli yiyeceklerden kaçının.