Tatiliniz zehir olmasın!

Farmakoloji ve Toksikoloji Profesörü Bill Sullivan, mikrop kapmadan ve hastalanmadan güzel bir tatil geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Sullivan'a göre plaja giderken bile alınacak bazı tedbirler var aksi halde hastalanmanız çok olası. Peki kimler nelere dikkat etmeli? İşte uzmanından öneriler...

Amerika Birleşik Devletleri Indiana Üniversitesi'nde Farmakoloji ve Toksikoloji Profesörü olan Bill Sullivan, yaz mevsiminde barbeküde, havuzda ya da yolda hastalanmadan nasıl güzel bir tatil geçirebileceğinizi anlattı.  

Çiçekler açtıkça ve sıcaklıklar yükseldikçe pek çok kişinin dışarı çıkmak için can attığını belirten Sullivan, "Ancak Güneş parlıyor olsa da, açık havada harika vakit geçirmenin o kadar da harika olmamasına neden olabilecek durumlar olabilir" dedi.

Mikrop çetelerinin ormanda, toprakta, suda ve yemeğinizde yaz geçit töreninizde yağmur gibi yağmaya hazır bir şekilde gizlenme ihtimalinin hayli yüksek olduğunu belirten Sullivan,  yaz aktivitelerinin tadını çıkarırken sizin ve sevdiklerinizin hastalıklardan uzak kalmasına yardımcı olmak için aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktaları şöyle sıraladı: 

ARKA BAHÇEDEKİ MİKROPLAR

İyi bir barbekünün ve kendi bahçenizden gelen taze yiyeceklerin kokusu gibisi yoktur. İnsanların partinizden sadece güzel anılarla ayrılmasını sağlamak için, genellikle gıda zehirlenmesiyle bağlantılı olan ve ishal, kramp, mide bulantısı, kusma ve ateşle sonuçlanabilecek mikroplara karşı dikkatli olun.

ETLER VE BAKTERİLER

Balık ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere etler genellikle Salmonella, E. coli veya Listeria gibi zararlı bakterileri barındırabilir. Çiğ et dokunduğu her şeyi kirletebilir, bu nedenle ellerinizi yıkadığınızdan ve yüzeyleri ve mutfak aletlerini dezenfekte ettiğinizden emin olun. Pişmemiş etleri hazırlanmış yiyeceklerin yanında tutmayın. Et ürünlerinin tüketilmeden önce zararlı mikropların yok edilmesini sağlamak için uygun sıcaklıklarda pişirilmesi gerekir.

PARAZİTLERE DİKKAT

Bakterilerin yanı sıra Toksoplasma Gondii adı verilen bir parazit de akut gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bunlar enfekte kedilerin dışkısında bulunur ve çevrede bir yıl veya daha uzun süre varlığını sürdürürken insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlar bunları yanlışlıkla yutabilir.

Enfeksiyon üzerine Toksoplasma, gıda hayvanlarının etinde doku kistleri oluşturur; bu da etlerinizi iyice pişirmeniz için başka bir nedendir. Parazit plasentayı geçip düşük veya doğum kusurlarına neden olabileceğinden hamile kişilerin Toksoplazma'dan kaçınma konusunda özel dikkat göstermeleri gerekir.

BAHÇEYLE UĞRAŞANLAR DİKKAT

Bakteri ve parazitlere yakalanmamak için insanlar bahçeyle uğraşırken eldiven giymeli, meyve ve sebzeleri yıkamalı ve kum havuzunun kedi dışkısından arınmış olduğundan ve kullanılmadığı zaman üzerinin kapalı olduğundan emin olmalıdır.

SUDAKİ MİKROPLAR

Havuzlar, su parkları ve çeşmeler gibi dinlence amaçlı su tesisleri yaz sıcağını yenmenin harika bir yoludur. Klor kokusu, suyun birçok mikrop türünü öldürmek üzere arıtıldığının iyi bir işaretidir. Ne yazık ki, bazı mikroplar klorda birkaç dakika veya gün boyunca bulaşıcı kalabilir; bu da bir kişiden diğerine yayılmak için yeterli bir süredir. 

Bu mikropların kazara yutulması, ishal de dahil olmak üzere, dehidrasyona yol açtığı takdirde ciddileşebilecek mide sorunlarına neden olabilir. Enfeksiyona yakalanmamak için bakımlı tesislerde yüzün ve suyu yutmaktan kaçının.

GÖLETLER, NEHİRLER VE GÖLLER

Göletler, nehirler ve göller de ishale neden olan bu mikropların yuvası olabilir. Sıcak tatlı su aynı zamanda "beyin yiyen amip" olarak adlandırılan Naegleria fowleri'yi de içerebilir. Son derece nadir olmakla birlikte, Naegleria fowleri içeren suyun solunması neredeyse her zaman ölümcüldür . Burun tıkacı takmak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.

PLAJA GİDECEKSENİZ...

Plaja gidecekseniz, açık yaranız, piercinginiz veya dövmeniz varsa su geçirmez bandajları mutlaka kullanın. Küresel ısınma, Nekrotizan fasiit adı verilen tehlikeli bir duruma neden olan "et yiyen bakteriler" in sayısında artışa neden oldu. Bu enfeksiyonların tedavisi çok zor olabilir ve etkilenen doku veya uzuvların cerrahi olarak çıkarılmasıyla sonuçlanabilir.

ÇİĞ DENİZ ÜRÜNLERİ YERKEN DİKKAT

İstiridye, istiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri yedikçe okyanus suyunu filtreleyerek mikropların vücutlarına hapsolmasına neden olur. Çiğ kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesi, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilir.

YOLDAKİ MİKROPLAR

Yürüyüş yaparken veya kamp yaparken içilebilecek kadar temiz görünen suya rastlayabilirsiniz, ancak bu sizi cezbetmesin.

E. coli gibi bakterilerden ve Giardia, Cryptosporidium gibi parazitlerden korunmak için içtiğiniz suyu kaynattığınızdan veya uygun şekilde filtrelediğinizden emin olun. Bu bağırsak patojenleri kramplara, mide bulantısına ve ishale, özellikle de iç mekan tesisatına erişiminiz olmadığında hoş olmayan semptomlara neden olacaktır.

Oldukça ılıman geçen bir kışın ardından yaz aylarında çok sayıda kene ve sivrisinek bekleyebilirsiniz; bunların her ikisi de ciddi hastalıkların taşıyıcısıdır. Kanla beslendikleri için keneler, Lyme hastalığına veya Rocky Dağları benekli ateşine neden olan bakterileri enjekte edebilir. Böcek kovucu, böcek ısırıkları yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. 

YEREL HABERLERE KULAK VERİN

Bölgenizdeki veya seyahat noktanızdaki bulaşıcı ajan salgınlarını bildiren yerel haberlere dikkat etmeniz önemlidir. Bu önlemleri göz önünde bulundurarak yazın mikroplarından arınmış, harika vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.