Ruh sağlığı sorunlarında ABD ve Türkiye başı çekiyor: Endişe verici seviyede!

Ipsos'un "Ruh Sağlığı Raporu 2024" verilerine göre Türkiye'de ruhsal hastalıklardan mustarip olanların oranı yüzde 38 ile ABD'nin hemen ardından gelerek ikinci sırayı aldı.

Ipsos'un hazırladığı "Ruh Sağlığı Raporu 2024"e göre, Türkiye'de ruhsal hastalıklarla mücadele edenlerin oranı yüzde 38 olarak belirlendi. Bu oran, ABD'de yüzde 40 olarak kaydedilirken, Türkiye'nin durumu uluslararası karşılaştırmalarda dikkat çekiyor. Rapor, ruh sağlığı sorunlarının 2023'e göre genel olarak kötüleştiğini ortaya koydu. 

Özellikle 18-34 yaş arasındaki gençler, Türkiye’de ruhsal sorunların en fazla görüldüğü grup olarak öne çıkıyor. Türkiye'de 18-24 yaş grubundaki katılımcıların yüzde 43'ü bir ruhsal hastalık yaşadığını belirtirken, en yaygın sorunlar depresyon ve anksiyete bozuklukları olarak sıralanıyor. ABD'de ise bu yaş grubunda ruh sağlığı sorunları daha da endişe verici bir seviyede.

Ruh sağlığı durumunu daha iyi anlamak için katılımcıların profesyonel yardım alma oranları da önemli bir gösterge. Almanya’da katılımcıların yüzde 57’si psikiyatrik tedavi sayesinde iyileştiklerini belirtirken, Türkiye’de kendi kendine teşhis koyanların oranı yüzde 36. 

Raporun bulguları, ruh sağlığının bireyler üzerindeki uzun vadeli etkilerini de gözler önüne seriyor; psikiyatrik hastalığı olan bireylerin yaşam beklentisi, genel nüfusa göre 10 yıl daha kısa.