"Sahte Ameliyatlar Gerçeği Kadar Etkili Olabiliyor"
Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl bir milyondan fazla artroskopi yani dizlerde gevşek kemik parçalarını çıkarıp yerine küçük metal küp konulması ameliyatı yapılıyor. Yeni bir araştırma, plasebo yani sahte ameliyatların bazı hastalıkların tedavisinde çok etkili olabileceğini ortaya koydu. Leicester Üniversitesi Stoneygate Empatik Sağlık Hizmetleri Mükemmeliyet Merkezi Profesörü Jeremy Howick anlatıyor.
1990'larda Dr. Bruce Moseley, sandalyelerinden kalkmakta zorluk çekecek kadar şiddetli diz ağrısı çeken 180 hasta buldu. Daha sonra bu hastalara gerçek veya sahte (plasebo) artroskopi uygulandı. Gerçek artroskopi, ağrı kesiciler verilmesini ve hasarlı kıkırdağı onarmak ve ağrıya neden olan gevşek kemik parçalarını çıkarmak için diz içine küçük bir metal tüp (artroskop) yerleştirilmesini içeriyordu. Sahte (plasebo) artroskopi prosedüründe ağrı kesiciler ve dizlerde küçük bir kesi yapıldı, ancak artroskop kullanılmadı, hasarlı kıkırdak onarılmadı ve gevşek kemik parçaları temizlenmedi.
GERÇEK OLDUĞU SÖYLENDİ
Sahte prosedüre maruz kalan hastalar gerçek prosedürü aldıklarını sandılar. Buna körleme adı veriliyor. Doktorlar ve hemşireler gerçek ameliyat seslerini taklit ettiler. Tüm hastalar, ağrıları engel olmadan önce kaç basamak çıkabildiklerini görmek için iki yıl boyunca izlendi. Sonuçlar açıktı: Sahte prosedür ağrı ve işlev açısından aynı derecede iyiydi. Ayrıca, sahte ameliyat daha az invaziv olduğu için daha az zararlıydı. Örneğin, daha düşük bir enfeksiyon riski vardı Moseley'in sonuçları birçok kez tekrarlandı.
GERÇEK CERRAHİ KADAR İYİ
Daha geniş bir şekilde, 53 plasebo kontrollü cerrahi denemesinin incelenmesi, sahte cerrahinin çalışmaların yarısından fazlasında gerçek cerrahi kadar iyi olduğunu buldu. Sahte diz ve sırt cerrahisi ağrı için gerçek cerrahi kadar iyi çalışıyor. Beyin implantları takıyormuş gibi yapmak migren ataklarını azaltmak için gerçek implantlar kadar iyi mesela. Sahte lazer cerrahisi, gastrointestinal kanamayı durdurmak için gerçek lazer cerrahisi kadar iyi.
ETİKÇİLER KARŞI ÇIKIYOR
Sahte ameliyatların faydalarına rağmen gerçek versiyonların yerini alamamasının birkaç ana nedeni var. Birincisi, bazı etikçiler sahte prosedürün çok riskli olduğunu iddia ediyor. Uzmanlarsa sahte versiyonun genellikle gerçek prosedürden daha az riskli olduğunu, ancak yine de aynı şekilde işe yarayabileceğini iddia ediyor.
İkinci olarak, bazı insanlar sahte ameliyatın etkili olması için aldatma (sahte ameliyat geçiren kişilere bunun gerçek bir şey olabileceğini söyleme) gerektirdiğine inanıyor. Moseley'nin hastaları kör edilmiş olsa da, birçok deney sahte müdahalelerin "dürüstçe" (hastalara plasebonun plasebo olduğu söylenerek) ve yine de işe yarayabileceğini gösteriyor.
ETİK GEREKLİLİK
Doktorların Hipokrat yeminiyle yardım etmek ve zarar vermekten kaçınmakla yükümlü oldukları ve minimal invaziv cerrahinin, daha invaziv cerrahiler kadar yardımcı olduğu ancak aynı derecede zarar vermediği göz önüne alındığında, bunun etik bir gereklilik olduğu tartışmasızdır.