Silikon Vadisi'nde Türk Mühendis…

Endüstri ve teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi'nde mühendis olarak çalışan Dr. Korhan Kaftanoğlu; ABD'den nasıl yüksek lisans bursu alınabilir? Silikon Vadisi'nin ayrıcalıkları nelerdir? Doktora yapmak şart mı? Bu ve bunun gibi birçok soruyu yanıtlıyor.

Dr. Korhan Kaftanoğlu, halihazırda 3 yıldır Çukurova Üniversitesi’nde mühendislik okurken 2004 yılında ailesiyle birlikte Amerika’ya yerleşmişler. Arizona State University’e transfer olmak için Amerika’daki sisteme göre Türkiye’de aldığı tüm dersler karşılaştırıldığında eksik kalanlara göre 3 yıllık bir eğitim de burada görmüş. Son senesinde dersine girdiği bir hocaya master ve doktora yapmak istediğinden bahsedince tesadüfen hocasının da asistan aradığından haberdar olan Kaftanoğlu, diğer adaylar arasından hocanın en rahat iletişim kurabildiği öğrenci olması nedeniyle kendisini seçtiğini gururla anlatıyor. 4,5 yıl süre ile asistanlık ve master-doktorasını beraber yapmış. Daha sonra araştırma yaptığı merkezde bir pozisyon bulunca burada çalışmış ve son olarak şimdiki işi Silikon Vadisi’nde San Francisco’da çalışmakta.
Liseden mezun olup SAT I, ACT ve SAT II sınavlarına liseden sonra girip o şekilde sıfırdan Amerika’da üniversite okumanın daha akıllıca bir yol olacağından bahseden Kaftanoğlu maalesef  2001’de patlayan ekonomik kriz nedeniyle doların aşırı yükselmesinden ötürü bu fırsatı yakalayamamış.
 
ARİZONA VE SAN FRANCISCO KIYASLAMASI…
Korhan Kaftanoğlu, üniversiteyi okuduğu Arizona’yı daha ucuz, yazın tabelaları bile eritecek kadar sıcak ve dünyanın her yerinden öğrencilerin akın ettiği bu sebeple de yabancı ayrımının pek yaşanmadığı, hayatın daha ağır aktığı rahat bir yer olarak tanımlıyor. Orada insanları pek çalıştırmazlar diye de ekliyor.
Silikon Vadisi’nde ise durum tam tersi. Hayatın hızlı aktığı, daha pahalı bir yer. Buranın dev şirketlerle dolu olduğundan ve bu şirketlerin insanları daha çok çalıştırdıklarından; öyle ki günde 3 öğün yemek veren, arabanızı bile yıkamaya götüren birçok şirket olduğundan bahsediyor. Ama tabii karşılığında çok iyi paralar verip etkinlikler düzenlediklerini böylece kendinizi değerli hissettirdiklerini anlatıyor. Yeter ki çalışın. Teknolojiye düşkün insanlar için çok uygun bir yer olduğunun da altını çiziyor.
 
GENÇLERE TAVSİYELER…
Arizona State University’de okurken Mühendislik Onur Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı dönemde birçok öğrencinin ‘neden mühendislik seçtiniz’ sorusuna ‘matematik ve feni severdim ama açıkçası bir mühendisin ne iş yaptığını bile bilmezdim’ diye cevap verdiğini söyleyen Kaftanoğlu gençlere ilk olarak okumak istedikleri mesleğin ne iş yaptığını araştırmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Sonrasında, finansal olarak Amerika’da okuyabilecek misiniz ve tabii aileniz bu kadar uzakta okumanıza sıcak bakacak mı? Bunları netleştirin ve amacınız en kısa ve temiz şekilde mezun olmak olsun diyor. Odaklanın ve o hedef için çalışın diye de ekliyor.
 
BURS DURUMLARI…
Dr. Korhan Kaftanoğlu Arizona’da mühendislik okurken spor bursuyla kabul gören biri dışında lisans için burslu öğrenci hiç görmediğinden bahsediyor. Bu durum ona göre imkansız. Ancak yüksek lisans için ise önerisi; kendi ülkelerinde uluslararası yayın yapan hocalarının ABD’de tanıdığı hocalara tavsiye maili atarak hareket etmeleri yönünde. Çünkü hocalarının özellikle Hindistanlı öğrencilerden her gün yüzlerce mail aldıklarını söylüyor. O mailbox’ta önemsenmeyen bir mail olarak kalmamak için tanıdık hoca tavsiyesiyle hareket edilmesi gerektiğini düşünüyor. Gerek bölüm bursu gerekse de hocaların şahsi burslarını alabileceklerini söylüyor.
 
SİLİKON VADİSİ’NDE İŞ BULMAK KOLAY MI?
Yalnızca Silikon Vadisi’nde değil tüm ABD’de özellikle mühendislik okuyan birinin çok rahat iş bulabildiği kanısında olan Kaftanoğlu okuduğunuz bölüm ne olursa olsun yabancı iseniz 1 yıl çalışma hakkınızın doğduğunu söylüyor. Eğer bu bölüm mühendislik, matematik ve bilim üzerine ise çalışma vizesinin 1,5 yıl daha uzatılabildiğini ekliyor. Diğer meslek gruplarıyla kıyaslanınca mühendislik mezunlarının çok hızlı iş bulabildiğini ve kendisi dahil tüm arkadaşlarının hemen iş bulduğunu örnek veriyor.
ABD’de doktora yapan kişi sayısının fazla olmadığını söyleyen Kaftanoğlu şirketlerin doktora yapan kişiye ihtiyacı yoksa fazla para vermemek için tercih etmediklerini; ancak büyük ölçekli firmalarda çalışan doktora sahibi birinin ise çok yüksek maaş aldığını ve bir ekonomik kriz döneminde en son işten çıkartılacak kişi olduğunu söylüyor.
Son olarak Amerika’da doktora yapmış birinin dünyanın her yerinde çok rahat iş bulabileceğini hatırlatıyor.
 
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu