Stres Yüzünüzü Değiştirebilir! Kortizol Yüz Nedir? Nasıl Önlenir?
Son günlerin en çok konuşulan konularından biri "kortizol yüzü" konusu oldu. Birçok kişi yüzlerindeki şişkinlik ve ödemin artmasından stres hormonunu sorumlu tutuyor. Peki öyle mi? Bunun önüne nasıl geçilir?
Kortizol, böbreklerin üstündeki üçgen biçimli organlar olan adrenal bezler tarafından üretilen ve salgılanan birincil stres hormonu. Cleveland Clinic, bu hormonun vücuttaki hemen hemen her organı ve dokuyu etkilediğini açıklıyor.
Vücudun strese verdiği tepkiyi düzenlemede, iltihabı baskılamada, kan basıncını düzenlemede, kan şekerini artırmada, vücudun metabolizmasını yönetmede ve vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol etmede rol oynuyor.
Kortizol seviyeleri gün boyunca doğal olarak dalgalanır ve strese veya diğer tetikleyicilere yanıt olarak yükselebilir. Hem normalden düşük hem de normalden yüksek kortizol seviyeleri sağlığınız için zararlı olabilir.
STRES ÇOK YÜKSEK İSE...
Yüksek kortizol seviyeleri, özellikle yüz ve karın bölgesinde kilo alımı, kol ve uyluklarda kas güçsüzlüğü, zayıf kemikler, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, karın bölgesinde geniş ve mor çatlaklar ve kürek kemikleri arasında yağ birikintileri gibi belirtilere neden olabilir.
Lisanslı klinik psikolog ve Yale Disiplinlerarası Stres Merkezi direktörü Dr. Rajita Sinha, The New York Times'a yaptığı açıklamada, "Daha görünür, geçici olmayan bir etki yaratması için stresin çok, çok yüksek seviyelerde olması gerekir" dedi.
STRESİ AZALTAN TEKNİKLER
Londra merkezli dermatolog Dr. Cristina Psomadakis, kortizol seviyelerinin bir kişi stres altındayken daha yüksek olabileceğini ancak bunun illa ki bir hastalığa veya hastalık sürecine işaret etmediğini söyledi.
Kortizol seviyeleri konusunda endişe duyanlar, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek için doktorlarına danışabilirler. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, kan, idrar veya tükürük testleri yoluyla kortizol seviyelerini ölçebilir.
Aksi takdirde, stresle ilişkili "kortizol yüzü" yaşayanlar tipik stres yönetimi tekniklerini uygulamaya teşvik edilebilir. Bunlara fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, uygun ve kaliteli uyku, rehberli meditasyon, derin nefes alma ve daha fazlası dahil. Siz de bu belirtileri yaşıyorsanız stresi azaltıp uzmanlardan destek alabilirsiniz.