Su İçerken Buna Dikkat Etmezseniz IQ'nuz Düşebilir!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan yeni bir rapor, içme suyuna eklenen florürün çocuklarda zekâ gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Ulusal Toksikoloji Programı tarafından hazırlanan yeni bir rapor, içme suyuna eklenen florürün çocuklarda zekâ gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini öne sürdü.

Araştırmalar, litre başına 1.5 miligramdan fazla florür içeren içme suyunun çocuklarda ortalama beş IQ puanı kadar bir düşüşe yol açabileceğini gösteriyor.

IQ Seviyesini Düşürüyor!

Rapor; Kanada, Çin, Hindistan, İran, Pakistan ve Meksika'da yapılan çalışmalara dayanarak, bu ülkelerdeki içme suyunda florür seviyelerinin IQ üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu. Florürün yüksek seviyeleriyle ilişkili olarak çocuklarda daha düşük IQ seviyeleri gözlemlendi.

ABD'de, 2015 yılından bu yana federal sağlık yetkilileri litre başına 0.7 miligram florür seviyesini önerirken, önceki 50 yıl boyunca bu seviyenin üst sınırı 1.2 miligram olarak belirlenmişti. Dünya Sağlık Örgütü ise içme suyunda florür için güvenli sınırı 1.5 miligram olarak belirliyor. 

Raporda, ABD nüfusunun yaklaşık binde 6’sının (yaklaşık 1.9 milyon kişi) içme suyunda doğal olarak florür seviyelerinin 1.5 miligram veya daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran rapor, vatandaşları içme suyu kaynaklarındaki florür seviyelerini sorgulamaya yöneltti. Uzmanlar, bu konuda daha fazla araştırma yapılması ve mevcut sınırların yeniden değerlendirilebileceği görüşünde birleşiyor.