Tarihi yeniden yazdıran keşif: Suriye'de dünyanın en eski alfabesi bulundu!

Suriye'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, MÖ 2400 yılına ait yazılı kil silindirler bulundu. Bu buluş, bugüne kadar keşfedilen en eski alfabe örneği olarak tarihe geçti. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, bu yazıların 500 yıl önceki Mısır alfabesinden çok daha eski olduğunu belirtti.

Suriye'de yapılan kazı çalışmaları sırasında arkeologlar, tarihi çok önemli bir keşfe imza attı. Parmak büyüklüğündeki kil silindirler üzerindeki yazılar, bugüne kadar bulunan en eski alfabe örneği olarak kayıtlara geçti.

ABD'nin Maryland eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu yazıların MÖ 2400 yılına ait olduğunu belirtti. Bu durum, daha önce bilinen alfabelerden yaklaşık 500 yıl daha eski bir yazı sisteminin varlığını ortaya koydu.

M.Ö. 1900'LÜ YILLARA AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Kazı ekibinin lideri Arkeolog Glenn Schwartz, bu buluşun yazının tarihini baştan yazmamıza neden olabileceğini vurguladı. Zira, daha önce alfabenin M.Ö. 1900'lü yıllarda Mısır'da geliştirildiği düşünülüyordu.

YAZININ DIŞINDA DEĞERLİ TAKILAR VE ÇEŞİTLİ EŞYALAR DA BULUNDU

Tell Umm-el Marra bölgesinde yapılan kazılarda, mezarda yazılı silindirlerin yanı sıra altı iskelet, değerli takılar ve diğer çeşitli eşyalar da bulundu. Ancak, silindirlerdeki yazıların anlamı henüz çözülebilmiş değil. Uzmanlar, bu yazıların büyük ihtimalle etiket olarak kullanıldığını öngörüyor.

Kil silindirlerin yaşları, karbon tarihleme yöntemiyle belirlendi. Bu keşif, insanlık tarihinin yazı ve iletişim alanındaki gelişmelerinin çok daha erken bir dönemde başladığını gösteriyor.