Texas'ta İslami Mahalle Girişimine Tepki: 'Şeriata İzin Yok'
Amerika Birleşik Devletleri'nin Texas eyaletinde Müslüman bir cemaatin hayata geçirmeye çalıştığı 'İslami mahalle' projesi, tartışmalara neden oldu. Okul, cami, spor ve ticaret alanlarının yanı sıra yaklaşık bin evi kapsayan ve 'İslam'ı ön planda tutan' bir yaşam alanı olarak lanse edilen EPIC City projesi, Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott başta olmak üzere birçok siyasetçiden tepki aldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Texas eyaletinde Müslüman bir cemaatin hayata geçirmeye çalıştığı “İslami mahalle” projesi, kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
Okul, cami, spor ve ticaret alanlarının yanı sıra yaklaşık bin evi kapsayan ve “İslam’ı ön planda tutan” bir yaşam alanı olarak lanse edilen EPIC City projesi, eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott başta olmak üzere birçok siyasetçinin tepkisini çekti.
Dallas-Fort Worth bölgesinde faaliyet gösteren Doğu Plano İslam Merkezi (EPIC) öncülüğünde geliştirilen proje, toplum içinde aidiyet ve kapsayıcılık hissi yaratmayı hedefliyor. Geçen yıl yayımlanan tanıtım videosunda, “Bu bir mahalleden fazlası. Bu bir yaşam biçimi” ifadeleriyle duyurulan projede, farklı geçmişlere sahip insanların barış ve huzur içinde yaşayabileceği bir ortam vurgusu yapılıyor.
'TEXAS'TA ŞERİATA İZİN YOK'
Ancak projenin dini temellere dayanması, Texas’ta “şeriat uygulanacak” endişelerini beraberinde getirdi. Sosyal medyada açıklamalarda bulunan Vali Abbott, "Açıkçası Texas'ta şeriata ya da şeriat kentlerine izin yok" diyerek projeye karşı olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Abbott, “yabancı düşmanların Texas’ta toprak almasını engelleyen” yasal düzenlemelere dikkat çekerek EPIC City’nin incelendiğini belirtti.
Tartışmalar bununla da sınırlı kalmadı. Yerel Cumhuriyetçi siyasetçilerden Krista Schild, projenin “namus cinayetleri, recm ve çocuk evliliği gibi gelenekleri beraberinde getireceğini” iddia etti.
İddialara en sert tepki ise Doğu Plano İslam Merkezi İmamı Nadim Bashir’den geldi. Florida doğumlu ve Texas’ta büyüyen Bashir, şeriatın yanlış anlaşıldığını savunarak, "Bu kişisel bir ahlaki koddan ibaret. Halkı savunmak, onlara hizmet etmek, ailene bakmak, dürüst olmak… Tüm bunlar şeriatın bir parçası" dedi. Bashir ayrıca, toplumlarının hiçbir şekilde eyalet ya da federal yasaların dışına çıkmayacağını vurguladı.
EPIC yetkilileri ise projelerinin sadece Müslümanlara değil, her inançtan insana açık olduğunu ve kimseye bir inanç dayatılmayacağını söylüyor. Amaçlarının sadece kendi yaşam tarzlarını sürdürmek olduğunu belirtiyorlar.