Tüm Dünya Bir Anda Durmuştu: İşte Küresel Çöküntünün Sebebi!

Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinden, Londra Menkul Kıymetler Borsası'na kadar dünya genelinde büyük bir çöküş yaşanmış, medya kuruluşlarının ve havayolu şirketlerinin işlemleri bir anda durmuştu. Küresel çöküntünün sebebi belli oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletinden, Londra Menkul Kıymetler Borsası’na kadar dünya genelinde büyük bir çöküş yaşanmış, medya kuruluşlarının ve havayolu şirketlerinin işlemleri bir anda durmuştu.

Acil durum hizmetleri alarm verdi. Avustralya’da uçuşlar durdu, süpermarketlerde kasalar çalışmadı, televizyon kanallarında yayın ağları çöktü, grafikler kayboldu.

Kriz Tüm Dünyaya Yayıldı!

Reuters, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda yaşanan kesintiyi bildirirken, ABD’deki yetkililer birçok 911 ve acil olmayan çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını belirtti. Türkiye de bu küresel krizden nasibini aldı. Başta Türk Hava Yolları ve Denizbank olmak üzere birçok kurum, global krizden etkilendiklerini ve sorunu çözmeye çalıştıklarını müşterilerine duyurdu.

Kesintinin Kaynağı: CrowdStrike

Bu küresel kesintinin arkasında, siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ta yaşanan bir arıza yer alıyor. Austin, Teksas merkezli CrowdStrike, ABD'deki devlet kurumlarında 2016’da tespit edilen siber saldırının Rusya ile bağlantısını ortaya çıkarmış ve Microsoft ile güvenlik konusundaki anlaşmazlıklarıyla tanınmış bir şirket.

CrowdStrike’ın CEO’su George Kurtz ve kurucularından Dimitri Alperovitch, şirketin yaşanan kesintilerdeki rolüne dair açıklamalarda bulundu. Şirket, Microsoft güvenlik anahtarlarının Çin istihbaratı tarafından çalındığını ve bunların ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Ticaret Bakanlığı'na sızmak için kullanıldığını öne sürdü. Bu iddialar, siber güvenlik dünyasında geniş yankı uyandırdı.

İsrail'de büyük bir AR-GE merkezi kuran CrowdStrike, siber güvenlik alanında ciddi yatırımlar yapıyor. Şirket, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeye yönelik çeşitli ürünler sunuyor ve modern süreçleri, teknolojileri koruyan dünyanın en gelişmiş bulut yerel platformu ile güvenliği yeniden tanımladığını ifade ediyor.

Gelecekteki Olası Tehditler ve Önlemler

Bu küresel kesinti, teknolojinin ne kadar kritik ve aynı zamanda kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya çapında binlerce şirket tarafından kullanılan CrowdStrike Falcon platformu, olası siber güvenlik tehditlerine karşı "gerçek zamanlı saldırı göstergeleri, son derece hassas tespit ve otomatik savunma sağlayan bir platform” olarak tanımlanıyor. Ancak yaşananlar, bu sistemlerin bile ne kadar savunmasız olabileceğini gösterdi.