Tüm dünyanın beklediği Black Friday yaklaşıyor!

Dünyanın tüm ülkelerinde ekonomiyi ve sektörleri canlandırmak için yapılan ve küresel çapta uygulanan Black Friday nedir?

Dünyanın tüm ülkelerinde ekonomiyi ve sektörleri canlandırmak için yapılan ve küresel çapta uygulanan Black Friday yaklaşıyor.

Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde Şükran günü olan Kasım’ın dördüncü perşembesini takip eden cuma gününü ifade ediyor ve Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimler başlıyor. 

Black Friday'in Ortaya Çıkışı

Resmi bir tatil olmayan bugüne ‘Kara’ denmesi 1869'larda başlıyor. 

Altın fiyatlarının artırılması sebebiyle piyasada bir çöküş yaşanıyor. Bu durumun yol açtığı mali panik ‘Kara Cuma’ terimini ortaya çıkarıtor ve daha sonrasında da yaşanan tüm maddi zorluklar, Kara Cuma terimiyle ifade edilmeye başlıyor.

Şükran Günü’nün ertesi gününde işlerine gelmeyen çalışanların sebep olduğu mali kayıplar da bu şekilde isimlendiriliyor.

Bugünün alışverişle özdeşleştirilmesi ise Philadelphia’da yaşanan kaotik bir günün ardından gerçekleşiyor. İşçilerin iş yerlerine gelmemesi, hırsızlık olayları artış göstermesi ve polislerin bu hırsızlıkları engellemekte zorlanması bu günün Kara olarak adlandırılmasına sebep oluyor.

Dükkanların o gün daha hava aydınlanmadan çok erken açılması ve kararmadan kapanmaması, bunun yanı sıra alışveriş caddelerinde yaşanan yoğun araç ve insan trafiğinin neden olduğu günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar da bugüne ‘Kara Cuma’ denmesine sebep oluyor. 

Ölüm ve Yaralanmalara Sebep Oluyor

ABD’de indirimin başlama ve dükkanların açılış saatleri erkene alındıkça indirim için bekleyenlerin mağazalar önünde oluşturduğu kuyrukların zamanı ve şekli de süreçle birlikte değişiyor.

Bir önceki günden çadır kurup kamp yapmaya başlayan müşteriler kimi zaman perşembe akşamını ve geceyi sokakta geçirmeyi tercih ediyor.

Bu da izdihamın yanı sıra, ısınmak için propan gazı ve jeneratör kullanımı, oluşan kalabalığın acil çıkış kapılarını ve merdivenlerini tıkamasının yanı sıra hırsızlık ve gasp gibi suç oranlarında artışa neden oluyor.

2006’dan bu yana sadece ABD’de 10 ölüm ve 111 yaralanma vakası rapor edildiği Black Friday, tüm dünyadaki alışveriş tutkunlarının ciddi yaralanmalarına sebep oluyor.

Dünyada Benimsenme Süreci

Black Friday kapsamında 1980'lere kadar, ABD’de belli bölgelerde uygulanan büyük indirimler daha sonra 1990'lar ve 2000'lerde giderek tüm ülkeye yayıldı. 

Alışveriş merkezleri ve dükkanların açılış saatleri iyice erkene alındı ve 2011 yılında perşembeyi cumaya bağlayan gece 24’te dükkanlar açılmaya başlandı. 

İnternet alışveriş sitelerinin de devreye girmesiyle ABD’de gerçekleşen bu indirim günü uluslararası çapta bir indirim gününe dönüştü ve tüm dünyada benimsendi.