Türk Sığınmacıların ABD'ye Geçişi

Amerika'ya Geçmeye Çalışan Türk Sığınmacıların Zorlu Mücadelesi Kaynak: https://www.voaturkce.com/a/meksika-dan-kacak-giris-yapan-turk-siginmacilarin-abd-deki-drami/7131774.html

NEW YORK - Farklı ülkelerden Meksika sınırını aşarak ABD'ye geçen sığınmacı sayısı hızla artıyor.

Bu sığınmacılar arasında binlerce Türk vatandaşı da bulunuyor. Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesinin son verilerine göre, son 18 ayda Meksika sınırını geçtikten sonra ABD'ye iltica başvurusunda bulunan Türk sığınmacı sayısı 33 bin kişiye ulaştı. 

Sığınmacılar arasında doktor, hukukçu, mühendis gibi farklı mesleklerde çalışmış Türkler de bulunuyor. Ancak, Meksika sınırını geçtikten sonra sığınmacılar sınır devriyeleri tarafından yakalanarak yalnızca sığınmacıların bulunduğu hapishanelere, Arizona ve Texsas'a gönderiliyor. Yasal işlemleri tamamlandıktan sonra, mahkemeye çıkarılan sığınmacılar bir hafta hatta bazen aylar sonra serbest bırakılıyor veya ülkelerine geri gönderilebiliyor. Ne yazık ki, New York'ta birçok sığınmacı hayatını kaybetti. 

Türkler de dahil olmak üzere bazı sığınmacılar Arizona ve Texsas'tan otobüslerle New York'a gönderiliyor. New York Belediyesi, gelen sığınmacıların gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak, yüz binleri aşan sığınmacılar evsiz barınaklar başta olmak üzere farklı yerlerde son derece zorlu şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. New York'taki sığınmacılar, yaşadıkları zorluklar nedeniyle çeşitli travmalara maruz kalıyor. Bugüne kadar birçok sığınmacı, zor şartlar nedeniyle bunalıma girerek intihar etti. Son olarak, barınakta yaşayan iki sığınmacı aşırı dozda uyuşturucu aldığı için hayatını kaybetti. 

Türkiye'den yola çıkıp Meksika sınırından ABD'ye geçecek Türk sığınmacıların sayısının daha da artabileceği öngörülüyor. Ancak, Türk sığınmacıların bu kaçak yoluyla ABD'ye gelmesini kesinlikle doğru bulmayan yetkililer, büyük risklerin olduğunu vurguluyor. Nehirlerde boğulma, uyuşturucu kartelleri ve insan kaçakçılarıyla karşılaşma gibi tehlikelerle karşılaşabilirler.