Vitamin Takviyelerinin Sağlığa Katkısı Var mı?

Welbeing Uzmanı Prof. Dr. Vahide Savcı, bu yıl yayınlanan, seviyelerinde bir eksiklik olmadığı halde vitamin ve mineral desteği almanın özellikle kanser ve kalp hastalıklarından korunma ve ölüm oranları üzerine etkisi ile ilgili rapor hakkında bilgi verdi.

"Bu yıl, seviyelerinde bir eksiklik olmadığı halde vitamin ve mineral desteği almanın özellikle kanser ve kalp hastalıklarından korunma ve ölüm oranları üzerine etkisi ile ilgili bir rapor yayınlandı.

Raporda, kanser veya kalp damar hastalığı olmayan, vitamin ve mineral seviyeleri normal 739.083 kişinin dahil edildiği 84 klinik çalışma sonuçları incelendiğinde, multivitamin ve mineral kullanımının, kanser ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesi ve tüm nedenlerden ölüm oranları üzerinde çok az veya hiç etkisi olmadığı bildirilmektedir. Multivitamin kullanımının kanser görülme sıklığını az da olsa azalttığını, bu konudaki kanıtların bazı kısıtlamaları olduğu da vurgulanmaktadır.

D ve E vitamini kullanımının kanser, kalp damar hastalıkları sıklığı ve tüm nedenlerden ölümleri etkilemediği, B, C vitaminleri, folik asit, magnezyum, selenyum, çinko kullanımıyla ilgili kanıtların da yetersiz olduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, beta karoten (A vitaminiyle birlikte veya değil) kullanımının akciğer kanseri ve kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini artırdığı da belirtilmektedir. Beta karoten kullanımının özellikle sigara içenler gibi akciğer kanseri açısından riskli gruplarda, riski daha fazla artırdığı bildirilmektedir.

Vitamin kullanımıyla birlikte bazı ciddi yan etkilerin de görülebileceğine dair sınırlı da olsa kanıtların olduğu yazılmaktadır. Örneğin A vitamini kullanımında kalça kırıkları, E vitamini kullanımında kanamaya bağlı inme, C vitamini ve kalsiyum kullanımında böbrek taşları görülme sıklığının artması gibi.

Sonuç olarak rapor, herhangi bir eksiklik saptanmadan vitamin ve mineral kullanımının, beklenenin aksine, sağlığa önemli ve çok anlamlı bir katkı sunmadığı gibi, zarar verebileceğine de dikkat çekmektedir.

O halde, eksikliği somut olarak saptanmadan vitamin ve mineral takviyesi konusunda bir kere daha düşünüyor ve çok dikkatli oluyoruz ya da en doğrusu “eksikliği yoksa kullanmıyoruz” değil mi?"