Vizenizin Reddedilmemesi İçin Yapmanız Gerekenler
Türkiye'den Schengen ve ABD vizesi başvurularında son günlerde çok fazla ret yanıtı verildiğine dair haberler mevcut. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ancak bunda başvuruda yapılan hataların da önemli bir rolü var. İşte vize reddi alma ihtimalinizi azaltmak için yapmanız gerekenler...
Son zamanlarda Schengen ve ABD vizeleri için Türkiye'den başvuranlara çok sayıda ret yanıtı geldiği konuşuluyor.
Seyahat firması yöneticisi Ali Tekin, vize başvurusu sırasında yapılan bazı hataların buna neden olabileceğini belirterek vize alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususları sosyal medya hesabından açıkladı.
Tekin'e göre ret yenmesine neden olan 5 hatanın başlıklara şöyle:
1. Gelir durumunda yapılan hatalar
2. Maaş durumunda yapılan hatalar
3. Gidiş amacı ve seyahat planıyla ilgili hatalar
4. Rezervasyonda yapılan hatalar
5. Pasaportun süresi
GELİR DURUMUNUZ
Gelir durumu (Bankaya para koyup başvuru yapmak sorunu çözmez, ret sonuçlarının en büyük sebeplerinden biri paranın banka hesabına son anda yüklü olarak yatırılmasıdır, eğer hesapta sürekli para giriş çıkışları yoksa son anda vize almak için yatırılan yüklü miktarda para göze batar ve o paranın vize için yatırıldığını, aslında o kişinin parası olmadığı hissini yaratır.
Bir de para başka kişiden ya da şirketlerden gelmişse miktar kaç para olursa olsun o paranın bir geçerliliği ve önemi yoktur.
Burda yapmanız gereken eğer hesabınız hareketli değilse hesaba göze batmayacak bir miktar yatırıp sonra hesabı bir süre hareketlendirip yatır çek yaparak canlı tutmak ve sonra döküm almak.
MAAŞ DURUMUNUZ
Maaş durumu (Kişi eğer sigortalı çalışıyorsa ve maaş bordroları asgari ücret ya da ona yakın miktarlarda yatıyorsa bu da özellikle ilk kez vize alan kişilerde sorun yaşatmaktadır. Asgari ücretle çalışan birinin ülke şartlarına göre yurtdışına tatile gitmesi düşük olduğundan ve kişinin maaşı döviz kuruna bölünüp hesaplama yapıldığından maaşı asgari ücretten daha fazla olan kişiler vize başvurusu yapmayı planlıyorsa şirketinden maaş yazısı almalıdır.
GİDİŞ AMACI VE SEYAHAT PLANI
Gidiş amacı ve seyahat planı ( Ülkenin mevcut şartlarından dolayı birçok insan şu an yurt dışına yerleşme ve mesleğini orada sürdürmek istediğinden ilk kez yurt dışına çıkan ya da potansiyel bir turist konumunda olmayan ve sık seyahat etmeyen başvuru sahipleri vize alırken eğer bir yakınının yanına gidip orada kalacaksa mutlaka davetiye getirtmelidir, ticari gidenler mutlaka ticari davetiye alarak ticari vizeye başvurmalıdır, eğer turistik amaçlı gidiyor ve gittiği ülkede bir yakını yoksa da tek başına gidiyormuş gibi başvuru yapmak yerine ailesinde ya da çevresinde geçerli vizesi ya da yeşil pasaportu olan bir tanıdığı ile beraber seyahat göstermesi daha sağlıklıdır.
Genç yaşta tek başına seyahat eden kişiler konsolosluğun gözünde gidip dönmeme niyeti olan profile daha çok uymaktadır.
REZERVASYON
Rezervasyon (Başvuru yaparken konsolosluk satın alınmış bir bilet istemez ama otel rezervasyonu mutlaka doğrulanmış olmalıdır, eğer oteli rezervasyon yapıp vize çıkmadan iptal ederseniz otelden kaynaklı ret yeme ihtimaliniz yüksektir.
PASAPORTUN SÜRESİ
Pasaport süresi (Pasaport çıkarırken 4-10 sene arası zaten fiyat aynıdır, o yüzden direkt 10 yıl pasaport çıkarın, ama kişiler ne de olsa bir daha ihtiyacım olmayacak ya da sonra tekrar çıkarırım diye 6 ay 1 sene ya da 2 senelik pasaport çıkarmaktadır ve bu da konsolosluk nezdinde olumlu bir izlenim yaratmamaktadır. Kişinin pasaportu kısa süreli çıkarması gidip bir daha dönmeme niyetini düşündüren bazı sebeplerden biridir.
Evet siz belki ihtiyaç olmayacağı için ya da sonra lazım olursa tekrar çıkarırım diye düşünüyorsunuz ama her zaman duruma konsolosluğun yerine kendinizi koyup olumsuz tarafından bakmalısınız. Konsolosluğun düşündüğü olumsuzlukları siz kendiniz olumluya çevirmelisiniz.