Yapay Zeka İle Neler Yapabiliriz?

Yapay zeka teknolojisi, son yıllarda hızla gelişerek pek çok alanda yenilikçi çözümler sunmaya başladı. Günümüzde kullanılan başlıca yapay zeka uygulamalarını ve bu uygulamalarla neler yapabileceğimizi inceledik. Fiyatları 5-100 dolar arasında değişen uygulamaların yanı sıra tamamen ücretsiz olanları da var.

Bakmayın fotoğraftaki yapay zekanın insana hükmeder şeklinde fotoğraflanmasına hala insanoğlunun kölesi durumunda yapay zeka. Ne istersek sadece onu yapabiliyor, Günümüzde yapay zeka, hastalık teşhisinde, veri analizinde, otomasyonda, çağrı yanıtlamada ve aklınıza gelebilecek pek çok alanda kullanılıyor. Son dönemde ise metinden göresele ve videoya dönüştüren yapay zekalar revaçta. Bu uygulamaları sizin için araştırdık. Dünya çapında neredeyse olmadığı alan kalmayan yapay zeka ile yapılanlar ve sizin yapabileceklerinizi inceledik. Önce genel olarak yapay zekanın hangi alanlarda hangi uygulamalarla kullanıldığına bakalım.

1. Sesli Asistanlar: Siri, Google Assistant, Amazon Alexa, Microsoft Cortana gibi uygulamaları hatırlatmalar kurma, hava durumu ve trafik bilgisi öğrenme, alışveriş listeleri oluşturma, müzik çalma, radyo istasyonlarını ayarlama, hikayeler anlatma, akıllı ev cihazlarını kontrol etme, ışıkları açma/kapatma, termostat ayarlarını değiştirme. gibi şlere yarıyor.

2. Görüntü ve Ses Tanıma: Google Photos, Face ID, Amazon Rekognition yüz tanıma ile telefon kilidi açma, güvenlik kameralarında anomali tespiti, fotoğraf arşivlerinde otomatik etiketleme ve gruplama,  sesli komutlarla medya kontrolü, sesli not alma gibi işlevler sunuyor.

3. Çevrimiçi Sohbet Botları ve Müşteri Hizmetleri: ChatGPT, IBM Watson, Zendesk Chat, 7/24 müşteri sorularını yanıtlama, teknik destek sağlama, ürün önerileri sunma, sipariş durumu hakkında bilgi verme, öğrencilere ders yardımı, bilgi tabanlı sorulara yanıt verme gibi ihtiyaçlar için. 

4. Tavsiye Sistemleri: Netflix, Amazon, Spotify kullanıyor. Kullanıcılara ilgi alanlarına göre ürün önerileri sunma, izleme ve dinleme alışkanlıklarına göre film, dizi ve müzik önerileri, içerik akışlarını kişiselleştirme, kullanıcı etkileşimlerini artırmada kullanılıyor.

5. Sağlık ve Medikal Uygulamalar: IBM Watson Health, Babylon Health, Ada Health, hastalık belirtilerine göre teşhis önerileri, tıbbi görüntülerin analizi yapabiliyor, kişiselleştirilmiş tedavi planları, ilaç etkileşimlerinin analizi ve kronik hastalıkların takibi, sağlık verilerinin analizi ve raporlanması da onlardan soruluyor.

6. Finans ve Ticaret: Mint, Bloomberg Terminal, Kensho piyasa trendlerini tahmin etme, yatırım danışmanlığı, anomalik işlemleri tespit etme, güvenlik ihlallerini önleme ve kredi risk analizi, müşteri segmentasyonu yapabiliyor.

7. Eğitim ve Öğretim: Duolingo, Coursera, Khan Academy öğrenci performansına göre uyarlanmış ders planları, konuşma ve yazma pratiği, anlık geri bildirimler, otomatik sınav değerlendirme, öğrenme analizleri yapabiliyor.

METİNDEN GÖRSELE VE VİDEO

Son dönemin gözdeleri ise yapay zeka ile metini görsele ya da videoya dönüştüren uygulamalar. Bu uygulamalar o kadar yaygınlaştı ki artık büyük firmalar bile reklam çekimlerini bu uygulamalarla yapıyorlar.  Bir kesim buna şiddetle karşı çıkyor. Nedeni ise yapay zekanın ürettiği içeriklerin fazla "yapay" durması. Bunu ürkütücü bulanlar epey fazla. Tabi uygulamaları geliştiren firmaların bu eleştirileri ciddiye alıp düzeltmeler yapacakları da aşikar. Şimdilik elimizdekilere bakalım. İşte metinden görsele ya da metinden videoya çalışan uygulamalar ve fiyatları.... 

METİNDEN GÖRSELE UYGULAMALAR VE FİYATLARI

1- Firefily ücreti ve özellikleri 

Bir numarada Adobe'nin Firefly uygulaması var.  Firefly Adobe uygulamalarının içinde belirli bir kullanım limitiyle hediye olarak geliyor. Örneğin Photoshop satın aldıysanız Firefly'i kotalı olarak kullanabilirsiniz. Adobe'nin bütün uygulamalarını kullanabileceğiniz plan aylık 52.99 dolar içinde Firefly da var. Yok ben sadece Firefly istiyorum diyorsanız aylık ödemesi 20,99 dolar. 

2- Dall- E 2

OpenAI geliştirdi. Kullanıcıların metin açıklamalarına dayanarak yüksek kaliteli görseller oluşturuyor. Karmaşık sahneler ve yaratıcı konseptler üretebilme yeteneği var. DALL-E 2'nin fiyatlandırması kullanım başınadır ve OpenAI'nin API ücretlendirmesine tabidir. Ücretsiz plan sınırlı kullanım sunar.

3- Midjourney

Özellikle sanat ve yaratıcı tasarımlar için optimize edilmiş. Farklı sanat stilleri ve efektler sunuyor.  Sosyal medya içerikleri ve dijital sanat projeleri hazırlayabilirsiniz. Ücretsiz planı yok. Temel planı 10 dolar. 200 görüntü oluşturma limiti sunuyor. Standart planı 30 dolar aylık. Sınırsız görüntü oluşturma ve ticari kullanım hakları sunuyor.

4- Stable Diffusion

Stability AI geliştirdi. Açık kaynak kodlu bir model. Geniş bir kullanıcı topluluğu tarafından geliştirilmiş ve optimize edilmiş. Akademik araştırmalar ve ticari ve kişisel projelerde kullanılabilir.  Stable Diffusion açık kaynaklı bir modeldir ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Ancak, ticari kullanım veya bulut tabanlı hizmetler için üçüncü taraf platformların ücretlendirmelerine tabi olabilir.

5- Craiyon (Eski adıyla DALL-E Mini)

Hugging Face topluluğu geliştirdi. DALL-E modelinin daha hafif bir versiyonu. Kullanımı ücretsiz ve erişimi kolaydır. Hızlı prototipleme ve fikir üretme, eğlence ve kişisel kullanım. eğitim ve öğretim materyalleri için kullanılabilir. Craiyon ücretsiz olarak kullanılabilir. Tamamen ücretsizdir, ancak performans ve hız sınırlamaları olabilir.

6- Deep Dream Generator

Google geliştirdi. Görüntülerin sanatsal tarzda işlenmesini sağlıyor. Kullanıcıların metin girdileri ile çeşitli sanat stilleri uygulamasına olanak tanıyor. Fotoğraf düzenleme ve stil transferinde, dijital sanat ve grafik tasarımda kullanılabilir. Ücretsiz planı var. Advanced plan aylık 19 dolar.  Daha yüksek çözünürlükler ve daha hızlı işleme için professional plan aylık 39 dolar.

7- Artbreeder

Kullanıcıların mevcut görüntüleri karıştırmasına ve yeni görüntüler oluşturmasına olanak tanıyor.  Metin girdilerini kullanarak çeşitli sanatsal stiller ve karakterler yaratabilir. Oyun geliştirme ve animasyon projeleri için idealdir. Ücretsiz planı var.  Starter plan aylık 8.99 dolar advanced plan aylık 18.99 dolar.  

8- Runway ML

Gelişmiş yapay zeka modellerini kullanıcı dostu bir arayüzle sunuyor.  Video ve film prodüksiyonunda, grafik tasarım ve reklamcılıkta kullanılabilir. Runway ML, çeşitli yapay zeka modellerine erişim sunar ve fiyatlandırma kullanıma göre değişir.Ücretsiz planı var.  Creator plan aylık 15 dolar. Pro plan aylık 35 dolar.

METİNDEN VİDEOYA UYGULAMALAR VE FİYATLARI

Adobe'nin şimdilik metinden video üreten uygulaması yok olsa ilk sırada yine o olurdu. Çünkü Firefly ile diğerlerinden birkaç puan öne geçen Adobe videoda da başarılı olurdu diye düşünüyorum. Üzerinde çalıştıkları bir proje var ama henüz net değil. Diğer metinden videoya uygulamalarına bakalım. 

1. Synthesia

Gerçekçi konuşan avatarlar oluşturabilir,  metin tabanlı senaryoları videolara dönüştürebilirsiniz. Ücretsiz planı yok.  Başlangıç planı aylık 30, yılda 300 dolar.

2. Pictory

Otomatik özetleme ve video kırpma yapabiliyor. Kullanımı kolay.  Blog içeriklerinden video oluşturabilir eğitim materyalleri oluşturabilirsiniz. Ücretsiz planı 3 video ile sınırlı.
Standart plan aylık 19 dolar 30 video oluşturabilirsiniz 10 dakikalık video süresi veriyor.
Premium plan ise aylık 39 dolar 60 video oluşturabilirsiniz süre de 20 dakikaya çıkıyor. 

3. Lumen5

Geniş video ve müzik kütüphanesi var. Otomatik senaryo oluşturma ve video düzenleme yapabilirsiniz. Ücretsiz planı var temel özellikler ve Lumen5 filigranı ile geliyor.  Başlangıç planı aylık 19 dolar 720p video çözünürlüğü, sınırlı şablon erişimi var.
Profesyonel planın aylık ödemesi 59 dolar. 1080p video çözünürlüğü, tam şablon erişimi sunuyor. 

4. Animoto

Çok çeşitli şablonlar ve müzik seçenekleri var.  Ücretsiz planında filigran var. Kişisel plan aylık 8 dolar ödemeli. 720p video çözünürlüğü, sınırlı şablonlar mevcut. Profesyonel plan ise aylık 15 dolar ödemeli.

5. Magisto

Ücretsiz planı yok. Premium plan aylık 4.99 ödemeli. 720p video çözünürlüğü var.
Profesyonel planı 9.99 dolar 1080p video çözünürlüğü, ticari lisanslı. İşletme planı ise aylık 34.99 dolar.

6. DeepBrain

Ücretsiz planı yok. Başlangıç planı aylık 30 dolar. Temel özellikler ve sınırlı video üretimi.
Profesyonel plan aylık 100 dolar. 

7. Veed.io

Ücretsiz planı var aöa filigranla kullanabiliyorsunuz. Temel plan aylık 12 dolar. 720p video çözünürlüğü, sınırlı araçlar sunuyor. Pro plan aylık 24 dolar. 1080p video çözünürlüğü, gelişmiş araçlar sunuyor.