Araştırmacılar yapay zekayı kullandı, 162 bin yeni virüs türü keşfedildi

Sydney Üniversitesi ve çeşitli enstitülerin araştırmacıları, yapay zeka teknolojisi kullanarak 161 bin 979 yeni virüs türü keşfetti. Bu çalışma, tek bir araştırmada keşfedilen en fazla sayıda virüs türü olarak kayıtlara geçti.

Araştırmacılar yapay zekayı kullandı, 162 bin yeni virüs türü keşfedildi
11 Ekim 2024 - 18:26

Sydney Üniversitesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı gibi birçok enstitüden araştırmacılar, yapay zeka teknolojisi kullanarak 161 bin 979 yeni virüs türü keşfetti. Bilim insanları, virüsleri keşfetmek için oluşturulan LucaProt adlı derin öğrenme algoritması ile 47 bin 250 nükleotide kadar uzanan virüs genomları gibi genetik dizi verilerini analiz etti.

Çalışmanın yazarlarından Edwards Holmes, bu araştırmayı "Dünya üzerindeki yaşamın türlü gizli kalmış bir bölümüne açılan bir pencere" olarak tanımladı ve keşfedilen virüs türlerinin sayısının önemini vurguladı. Holmes, hala keşfedilmesi gereken milyonlarca virüs türü olduğunu belirtti.

Araştırmanın diğer yazarlarından Mang Shi, yapay zeka teknolojisi kullanılmadan önceki biyoinformatik yöntemlerin sınırlayıcı olduğunu ifade ederek, yeni modelin viral çeşitliliği daha derinlemesine incelemeye olanak tanıdığını söyledi. Bu modeli çeşitli uygulamalarda kullanmayı planladıklarını belirtti. Araştırma, "Cell" dergisinde yayımlandı.

YAPAY ZEKANIN GÜCÜ

Araştırmada kullanılan derin öğrenim algoritması, virüslerin genetik yapılarının keşfi için önemli bir yenilik sundu. Bu sayede, daha önce gözden kaçmış birçok virüs türü tespit edildi.

GELECEK ARAŞTIRMALAR

Keşfedilen virüs türlerinin yanı sıra, aynı uygulamanın bakteri ve parazitlerin keşfi için de kullanılabileceği ifade edildi. Bu durum, gelecekte yapılacak araştırmalar için yeni kapılar açabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com